Ajankohtaista


Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

SSS Markus Tykkyläinen.jpg

Suur-Savon Sähkö suunnittelee suuria hiilivapaan energiantuotannon suhteen. Kuvassa toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Suur-Savon Sähkö korvaa öljyn ja hakkeen käyttöä kaukolämmön tuotannossa aurinkoenergialla ja erikoislämpöpumpulla. Puumalaan valmistuu syksyllä 2019 uutta edistyksellistä teknologiaa hyödyntävä lämpölaitos, joka tuottaa lämpöenergian kaukolämpöverkkoon hiilineutraalisti ilman CO2-päästöjä tuottavaa polttamista.

Uuden lämpölaitoksen näkyvin elementti on urheiluhallia vastapäätä tuleva 400 neliön kokoinen aurinkolämpökenttä. Puumalan seurakunta omistaa maa-alueen, jonka se luovuttaa korvauksetta ekologisen ja innovatiivisen järjestelmän käyttöön.

Koko järjestelmän sydän on hollolalaisen Calefa Oy:n kehittämä HotLevel®-erikoislämpöpumppu. Erikoislämpöpumppu jalostaa ilmasta kerätyn lämmön kaukolämpöverkkoon sopivaksi, ja samanaikaisesti jäähdyttää sekä aurinko- että energiakeräimiä, jotta lämpöä saadaan otettua entistä enemmän talteen. Ylijäämälämpö varastoidaan lämpöakkuun, mistä lämpöä jalostetaan erikoislämpöpumpun kautta kaukolämpöverkkoon.

Aurinkokenttä tuottaa 25 % järjestelmän energiasta. Loput 75 % tuotetusta lämpöenergiasta kerätään lämpöpumpun avulla ilmasta.

Lämpölaitos vähentää öljyn käyttöä 30 000 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 515 000 kiloa vuodessa. Hakkeen polttaminen vähenee merkittävästi. CO2-päästöjen pudotukset vastaavat noin 260 henkilöauton vuotuisia päästöjä. 

Erikoislämpöpumput ovat vastaus ilmastohaasteeseen

Viime vuonna Suomessa kaukolämmöstä 20 % tuotettiin kivihiilellä ja 36 % turpeella. Kivihiilen käyttö energiantuotannossa päättyy vuonna 2029. Myös turpeen käyttöä energiantuotannossa tullaan todennäköisesti vähentämään ilmastopoliittisten tavoitteiden seurauksena.

- Toimialalla on kymmenen vuotta aikaa löytää ratkaisu, miten näin suuri siivu voidaan korvata hallitusti, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo.

- Kaukolämmön hinta on pidettävä jatkossakin asiakkaille ystävällisenä, hän korostaa.

Tykkyläinen näkee aurinkovoimalla olevan jonkinlainen osa ratkaisussa, mutta pelintekijänä tulevat olemaan haaleista lämmönlähteistä korkeita lämpöjä tuottavat erikoislämpöpumput.

- Uskon, että lämpöpumpputeknologia teollisessa mittakaavassa on yksi harvoja uskottavia suuren mittaluokan ratkaisuja, mitä Suomen energiahuollossa tulee ottaa käyttöön. Näin saadaan hyvällä hyötysuhteella hyödynnettyä ulkoilman lämpöä tai teollisuuden hukkalämpöä kaukolämmön tuotannossa.

Tykkyläinen pitää kiertotalousajattelua vastauksena ajan haasteisiin.

- Jos teollisuudesta löytyy matalalämpöistä hukkalämpöä ja sitä pusketaan meriin ja järviin, tulee määrätietoisesti löytää keinoja, miten nämä ovat lämpöpumppujen avulla hyödynnettävissä kaukolämpöverkossa, Tykkyläinen sanoo.

Hallituksen linjaus lämpöpumpuilla tuotetun kaukolämmön matalammasta sähköverosta kertoo viestiä, että myös poliittisessa kentässä asia nähdään ratkaisuna Suomen lämmöntuotantoon tulevaisuudessa.

Erikoisemmat järjestelmät kannattaa hankkia kokonaisuutena

- Puumalan lämpölaitos on meille todella jännittävä, uusien teknologioiden opettelumahdollisuus. Tämä on herättänyt paljon sisäistä innostusta, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja kertoo.

Puumalan lämpölaitoksen toteuttaa kokonaistoimituksena Calefa Oy. Aurinkokeräimet tulevat Savosolarilta.

- Tällaisia kokonaisuuksia ei saa kaupan hyllyltä. Riskien kannalta on tärkeä asia, että laitos toimitetaan kokonaisratkaisuna. Olisimme saattaneet olla isoissa ongelmissa, jos olisimme ottaneet tähän monta toimittajaa. Kun tehdään uutta, josta kenelläkään ei ole kokemusta, voi vastaan tulla monenlaista haastetta, Tykkyläinen perustelee.

Calefalla on alan johtava kokemus monimutkaisten energiankierrätysratkaisujen toimittamisesta teollisuudelle ja energiayhtiöille. Ratkaisut ovat usein maailman mittakaavassa ainutlaatuisia. Kokonaisjärjestelmätoimittajana yhtiö ottaa vastuun järjestelmän toiminnasta.

Merkitystä hankinnassa on ollut myös Business Finlandin myöntämällä investointituella.

- Se kertoo meille tärkeää viestiä suunnasta, mihin Suomen poliittinen päätöksenteko haluaa ohjata energiantuotantoa, toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen perustelee.

- Näen tämän alkuna suuremmalle. Meillä on tarkoitus lähteä monistamaan tätä omassa toiminnassa. Jatkossa aiomme tarjota teollisuudelle ja kuntasektorin asiakkaille ratkaisuja, joilla saadaan yhdyskunnan erilaisia lämpöjä hyödynnettyä ja näin leikattua fossiilisen lämmön käyttöä, Tykkyläinen päättää.

sssoy-jarjestelma.jpg


Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin pk-yritysten kasvun tukemisen sparrausohjelma, joka on yhdistelmä sparrausta ja kilpailua. Prosessin aikana kasvunäkymiltään lupaavimmat yritykset etenevät valtakunnalliseen sparraukseen ja lopulta finaaliin saakka. Ene…


Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia seminaareja ei järjestetty, eivätkä ne ainakaan olisi keränneet yhtä paljoa kuulijoita kuten nyt Turussa. Kuudessa vuodessa on tapahtunut paljon. Nyt hukkalämpöasiat ja energian uusiokäyttö ovat kaikissa medioissa esill…


Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden kiinnostavimmat -listan tarkoitus on lisätä ymmärrystä siitä, mitä kiertotalouden toimintamallit käytännössä tarkoittavat yrityksille ja niiden asiakkaille. Nyt myös Calefa Oy on valittu listalle innovatiivisen maailmaa pelastavan…


Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.


Hybridijärjestelmä 1-vuotta, kurkistus kulisseihin

Hybridijärjestelmä 1-vuotta, kurkistus kulisseihin

Kiillon ihmeidentekokone, energiaa huimasti säästävä hybridijärjestelmä täytti hiljattain vuoden. Millaista on ollut taival järjestelmän kanssa? Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori kertoo.


Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.

Hybridijärjestelmä 1-vuotta, kurkistus kulisseihin

Kiillon ihmeidentekokone, energiaa huimasti säästävä hybridijärjestelmä täytti hiljattain vuoden. Millaista on ollut taival…

Calefan toimitusjohtaja vaihtuu 1.2.2019

Calefa Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty 1. helmikuuta 2019 alkaen Petri Vuori. Väistyvä toimitusjohtaja Vesa…

Kiilto laajentaa hukkalämmön hyötykäyttöä

- Meillä on tarkoitus tehdä konkreettisesti mitattavia tekoja ympäristöasioissa, perustelee Kiilto Oy:n varatoimitusjohtaja…

Suomessa kehitetty kuumalämpöpumppu mullistaa teollisuuden energiantuotannon

Huippuinnovaatio teollisuuden energiansäästöön - uudella lämpöpumpputekniikalla tuotetaan jopa 130-asteista lämpöä.

Energia-asiantuntija puhaltaa laitteisiin elämän

Koko työuransa energia-alalla työskennellyt ja viimeiset 10 vuotta lämpöpumppusektorilla ollut Mika Luoma aloitti syyskuussa…