Artekno hyödyntää 150 omakotitalon verran hukkaenergiaa vuosittain

Artekno Oy otti tuotannon hukkaenergian uusiokäyttöön ja leikkasi tehdaskiinteistön kaasunkulutusta 65%.

JussiVirtanen_Artekno2.jpg

Artekno Oy:n Luopioisten tehtaalla EPS-solumuovituotteiden valmistusprosessi oli melkoinen energiasyöppö.

EPS-solumuovituotteet valmistetaan syöttämällä muoviryynejä eli granulaattia suljettuun muottiin, jossa niistä höyryn avulla paisuttamalla saadaan halutun muotoinen ja kokoinen kappale. Paisutuksen jälkeen muotti jäähdytetään. Sama toistetaan jokaisen valmistettavan kappaleen kohdalla. Lämpötilavaatimukset ovat tarkat, jotta kappaleista tulee tasalaatuisia.

Valmistusprosessi vaatii paljon energiaa, koska muottia pitää lämmittää ja jäähdyttää kerta toisensa jälkeen.

- Konsernin johto on asettanut meille ympäristötavoitteet. Niihin päästäksemme energiankäyttöä valmistusprosessissa haluttiin tehostaa ja samalla vähentää CO2-päästöjä sekä ostoenergian, eli tässä tapauksessa nestekaasun määrää, kertoo Arteknon tuotantopäällikkö Jussi Virtanen.

Miten energiankäyttöä tehtaassa voisi optimoida?

Calefa Oy on erikoistunut suunnittelemaan ratkaisuja, joilla teollisuudessa syntyvää hukkalämpöä hyödynnetään uusiokäytössä omissa tiloissa tai se vaihtoehtoisesti myydään eteenpäin.

Calefa tarttui haasteeseen kartoittamalla Luopioisten tehtaan hukkalämmön uusiokäyttömahdollisuudet.

Lopputuloksena Calefa räätälöi Arteknolle kokonaisjärjestelmän, jossa EPS-koneiden jäähdytysvesien hukkalämmöt ohjataan tehtaan lämmitysvesiverkostoon, jolla lämmitetään kiinteistöä ja käyttövesiä.

Muutoksen myötä tehdaskiinteistön kaasunkulutus on vähentynyt jopa 65 %. Nykyään kaasukattilaa tarvitaan käytännössä vain öisin ja viikonloppuisin eli ajankohtina, kun tuotannosta ei saada hukkalämpöä.

Uudelleenkäytetyllä energialla pystyisi lämmittämään 150 omakotitaloa ympäri vuoden. Tehtaan CO2-päästöt vähenivät yli 300 tonnia vuodessa.

Jäähdytysjärjestelmä järkeväksi ja laitteistolle lisää käyttövuosia

Samassa yhteydessä Calefa järkevöitti tuotannon jäähdytysjärjestelmää jakamalla sen kahteen erilliseen jäähdytyspiiriin, jossa vettä jaetaan kahdella eri lämpötilatasolla, kuumalla ja kylmällä. Muotti jää kuumemmaksi seuraavaa puristusjaksoa varten ja uudelleenlämmitys kuluttaa vähemmän energiaa.

- Energiaa säästyy, kun muottien lämpötilaa ei lasketa turhan alas. Tämä vähentää suoraa höyryn käyttöä ja pienentää nestekaasun kulutusta, toteaa Arteknon valmistuspäällikkö Antti Kopola.

AnttiKopola_TeemuLahikainen3.jpg

Tuotantoprosessin optimointi pidentää merkittävästi myös tuotantolaitteiston käyttöikää, kun alipainepumpuille ei enää jouduta ajamaan liian kuumaa vettä. Prosessimuutos tuo lisää käyttövuosia laitteistoille, jotka aiemmin kestivät kovassa käytössä vain vuoden pari.

- Alipainepumput kestävät huomattavasti paremmin, kun niille saadaan viileämpää vettä, Kopola jatkaa.

Calefan projektipäällikkö Teemu Lahikainen on tyytyväinen lopputulokseen.

- Hukkalämmön hyödyntäminen on nouseva trendi teollisuudessa. Toimitettu ratkaisu tuo Arteknolle jatkuvasti merkittäviä säästöjä ja parantaa yrityksen kilpailukykyä.

 

Projektinhyödyt.png

Kirjoittanut Paula Harmaala 27.6.2017

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.