Datakeskuksen hukkalämpö hyötykäyttöön

Calefan toimittamat laitteet on asennettu ja viime viikot ovat kuluneet koeajojen merkeissä. Nyt voimme todeta, että laitos on valmistumassa aikataulun mukaan.

Mntsl_kaikki_valmista.jpg

Mäntsälässä sijaitsevan Yandexin datakeskuksen tietokoneista syntyy valtava määrä lämpöä. Tietokoneista haihtuva hukkalämpö otetaan talteen ja saadaan uusiokäyttöön. Hukkalämpö muutetaan jätteestä hyödykkeeksi.

Datakeskukseen asennetut Calefan laitteet ovat käyttövalmiina ja viimeiset viikot ovat kuluneet laitetestauksen merkeissä.

– Lämpöpumput on testattu ja koeajettu ja voimme todeta, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kertoo Calefan tekninen päällikkö Markku Lampola.

– Yandexin datakeskuksesta lämpö saadaan kerättyä halutusti talteen ja tavoiteltu +80 asteen lämpötila saavutetaan hyvin, Markku jatkaa.

Huomio energiatehokkuuteen

Energian uudelleenkäyttö tai energian oleminen osana kiertotaloutta on tulevaisuudessa yhä merkittävämpää ja olettavammin myös joltain osin lakisääteisesti vaadittua.

Tämän hetken kuumia puheenaiheita ovat olleet kiertotalous ja energiatehokkuus. Jos, ja usein kun, hukkalämpöä (=energiaa) syntyy tuotantoprosessista, se useimmiten päästetään hukkaan taivaalle. Tämä ei ole ympäristöystävällistä eikä taloudellista.

Ratkaisumme avulla hukkalämpö otetaan talteen ja Yandexin tapauksessa se voidaan myydä tuotteena eteenpäin tai käyttää hyödyksi omassa tuotannossa. Näin saadaan esimerkiksi tuotanto- tai lämmityskustannuksia alennettua.

(Muokattu 25.9.2015 klo 12.55)

Julkaistu 24.9.2015

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.