Kansainvälisesti merkittävä muoviosien valmistaja valjastaa hukkalämmöt uusiokäyttöön - energiaa säästyy joka vuosi ison taajaman kulutuksen verran

mskplast_maalaamo_hukkalampo.jpg

Volvon, Valtran ja monen muun maailmanmerkin muoviosia valmistetaan ympäristöystävällisesti Kauhavan Ylihärmässä. Ympäristöystävällisyys on ollut MSK Plast Oy:lle kilpailuvaltti, joka on vienyt eteläpohjalaisen perheyrityksen voimakkaan kasvun tielle. Nyt MSK Plast alkaa hyödyntämään hukkalämpöä uusiokäytössä.

MSK Plast Oy lisää maalaamonsa tuotantokapasiteettia syksyllä 2018 valmistuvalla tuotantolinjalla. Syynä on kysynnän voimakas kasvu etupäässä olemassa olevilta asiakkuuksilta, kuten maanrakennuskoneita valmistavalta Volvo Construction Equipmentilta. Laajennuksen yhteydessä maalaamon ympäristöystävällisyyttä parannetaan merkittävästi valjastamalla sekä uuden että vanhan maalauslinjan hukkalämmöt uusiokäyttöön.

Hukkalämpöä syntyy maalausprosessin monissa eri vaiheissa. Muoviosien pesu, kuivaus, pohja- ja pintamaalaukset, lakkaus sekä maalipinnan kovetus uunissa tuottavat sivutuotteina 23-41-asteisia hukkalämpöjä.

kuvitus_maalaamon_hukkalampojen_uusiokaytto_web.jpg

Aiemmin hukkalämmöt on jouduttu tuulettamaan taivaan tuuliin, mutta syksystä 2018 lähtien ne pystytään hyödyntämään uusiokäytössä maalaamon eri kohteissa.

Pienistä puroista kertyy suuri joki. Kyse maalaamon hukkalämmön hyödyntämisessä ei ole lopultakaan mitättömistä energiamääristä, sillä säästetyllä energialla voisi lämmittää 410 omakotitaloa vuodessa.

Omakotitalojen sijaan MSK Plast Oy tulee hyödyntämään hukkalämmöt maalaamon tuloilman esilämmityksessä, sekä maalauslinjojen prosessi- ja pesuvesien lämmityksessä. Ratkaisun myötä MSK Plast säästää ison siivun energialaskussa. Hiilidioksidipäästöt putoavat 833 000 kiloa vuodessa.

- Energiatehokkuus ja päästöjen vähentäminen on meille tärkeää, ja sitä se on myös ympäristöystävällisyyttä arvostaville asiakkaillemme, sanoo MSK Plastin tuotantopäällikkö Teemu Ritala.

Tuotannon hiilidioksidipäästöjen putoaminen nousee merkittävänä asiana esimeriksi Volvon suuntaan, jonka kansainväliseen Volvo WWF Climate Savers -ympäristönsuojeluohjelmaan MSK Plast Oy on vihreitä arvoja toteuttavana alihankkijana valittu mukaan. Ohjelma edellyttää alihankkijoilta konkreettisia tekoja kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ja energiankäytön tehostamiseksi.

Kokonaisjärjestelmä asennetaan ilman tuotantokatkoksia

Hukkalämpöjen uusiokäyttöjärjestelmän toimittaa hollolalainen Calefa Oy, joka on erikoistunut teollisuuden ja voimalaitosten hukkalämpöjä hyödyntäviin kokonaisjärjestelmiin.

- Tarkastelemme kokonaisuutena sekä tuotantoprosessia että rakennusta, missä prosessi tapahtuu, kertoo Calefan myyntipäällikkö Antti Porkka.

- Lähes kaikessa runsaasti energiaa käyttävässä teollisuudessa syntyy hukkalämpöjä, joita kannattaisi hyödyntää vaikkapa rakennuksen tuloilman lämmittämisessä. Kun tilaan tuodaan uusi hukkalämpöjä tuottava prosessi, on sillä vaikutusta koko rakennuksen toimivuuteen.

Kokonaisratkaisuissa kiinnitetään huomiota energiasäästöjen ohella myös työskentelyolosuhteisiin, jotta tiloissa on miellyttävä lämpötila ja raikas, vedoton ilma. Hukkalämpöjen uusiokäytön ohessa myös itse prosessia monesti parannetaan.

- MSK Plastilla pintamaalauksen tuloilmaan liitetään samalla kosteudenpoistojärjestelmä, joka parantaa maalauksen laatua entisestään, sanoo Antti Porkka.

MSK Plastin toiminta jatkuu normaalisti ilman tuotantokatkoksia koko järjestelmän asennuksen ajan. Hukkalämpöjen uusiokäyttöä hyödyntävä kokonaisjärjestelmä valmistuu Ylihärmän maalaamolle marraskuussa 2018.

Kirjoittanut Paula Harmaala 26.6.2018

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Calefa Oy voitti Euroopan laajuisen DecarbIndustry-palkinnon

Näin hiilivapaa teollisuus toteutetaan kannattavasti Orionin Turun tehtaalla. Suomalaisyritys näyttää mallia maailmalle.

Uusi calefalainen esittelyssä

Calefassa kasvutahti on kova ja projektikanta erittäin vahva. Henkilöstöpuolta tullaan vahvistamaan. Uusimpana remmiin on…

Kingspanin tehdas lämpenee öljyn sijaan hukkalämmöllä

Lämmitysöljyn käytöstä luovutaan kokonaan, kun Paraisten Paroc Panel System -tehtaan lämmityksessä siirrytään hukkalämmön…

”Tämä on ollut merkittävin yksittäinen toimenpide” - Kymen Veden Mussalon jätevedenpuhdistamo saavutti hiilineutraalisuustavoitteen

Lämpöpumppujärjestelmä lämmittää jätevedenpuhdistamon kiinteistöt CO2-päästövapaasti jäteveden hukkalämmöllä.

Tehtaan hukkalämmöt hyötykäyttöön kassavirtapositiivisesti

Plastexille hankittiin energian uusiokäyttöjärjestelmä kokonaan ilman alkupääomaa. Järjestelmä hoitaa tehtaan jäähdytys- ja…

Toimintamme on nyt myös laatu- ja ympäristösertifioitu

Calefan toiminta on ollut alusta lähtien laatu- ja ympäristötietoista. Nyt se on myös saatu kirjoihin ja kansiin Bureau…

Lämpöpumppujärjestelmä tehostamaan voimalaitosta – "Tämä on meille merkittävä askel"

Lämpöpumppujärjestelmä jalostaa Iisalmessa voimalaitoksen aiemmin hyödyntämättömät hukkalämmöt kaukolämmöksi ja tuottaa kesällä…

Runosmäen asuinalue siirtyy edulliseen ja päästöttömään energiaan

Runosmäen Lämpö näyttää lämpöpumppuratkaisullaan mallia Suomelle ja koko maailmalle, miten hiilineutraaliin energiantuotantoon…

Jätevedenpuhdistamon haaleat hukkalämmöt hyötykäyttöön

Kymen Vesi Oy alkaa hyödyntää puhdistetussa jätevedessä olevaa 8-asteista hukkalämpöä Kotkassa. Mussalon jätevedenpuhdistamolla…

CO2-vapaa lämpölaitos on uusi normaali

- Kyllä, lämpöenergia voidaan tuottaa ilman polttamista ja kyllä, se voidaan tehdä samalla edullisesti, sanoo Calefa Oy:n…