Kansainvälisesti merkittävä muoviosien valmistaja valjastaa hukkalämmöt uusiokäyttöön - energiaa säästyy joka vuosi ison taajaman kulutuksen verran

mskplast_maalaamo_hukkalampo.jpg

Volvon, Valtran ja monen muun maailmanmerkin muoviosia valmistetaan ympäristöystävällisesti Kauhavan Ylihärmässä. Ympäristöystävällisyys on ollut MSK Plast Oy:lle kilpailuvaltti, joka on vienyt eteläpohjalaisen perheyrityksen voimakkaan kasvun tielle. Nyt MSK Plast alkaa hyödyntämään hukkalämpöä uusiokäytössä.

MSK Plast Oy lisää maalaamonsa tuotantokapasiteettia syksyllä 2018 valmistuvalla tuotantolinjalla. Syynä on kysynnän voimakas kasvu etupäässä olemassa olevilta asiakkuuksilta, kuten maanrakennuskoneita valmistavalta Volvo Construction Equipmentilta. Laajennuksen yhteydessä maalaamon ympäristöystävällisyyttä parannetaan merkittävästi valjastamalla sekä uuden että vanhan maalauslinjan hukkalämmöt uusiokäyttöön.

Hukkalämpöä syntyy maalausprosessin monissa eri vaiheissa. Muoviosien pesu, kuivaus, pohja- ja pintamaalaukset, lakkaus sekä maalipinnan kovetus uunissa tuottavat sivutuotteina 23-41-asteisia hukkalämpöjä.

kuvitus_maalaamon_hukkalampojen_uusiokaytto_web.jpg

Aiemmin hukkalämmöt on jouduttu tuulettamaan taivaan tuuliin, mutta syksystä 2018 lähtien ne pystytään hyödyntämään uusiokäytössä maalaamon eri kohteissa.

Pienistä puroista kertyy suuri joki. Kyse maalaamon hukkalämmön hyödyntämisessä ei ole lopultakaan mitättömistä energiamääristä, sillä säästetyllä energialla voisi lämmittää 410 omakotitaloa vuodessa.

Omakotitalojen sijaan MSK Plast Oy tulee hyödyntämään hukkalämmöt maalaamon tuloilman esilämmityksessä, sekä maalauslinjojen prosessi- ja pesuvesien lämmityksessä. Ratkaisun myötä MSK Plast säästää ison siivun energialaskussa. Hiilidioksidipäästöt putoavat 833 000 kiloa vuodessa.

- Energiatehokkuus ja päästöjen vähentäminen on meille tärkeää, ja sitä se on myös ympäristöystävällisyyttä arvostaville asiakkaillemme, sanoo MSK Plastin tuotantopäällikkö Teemu Ritala.

Tuotannon hiilidioksidipäästöjen putoaminen nousee merkittävänä asiana esimeriksi Volvon suuntaan, jonka kansainväliseen Volvo WWF Climate Savers -ympäristönsuojeluohjelmaan MSK Plast Oy on vihreitä arvoja toteuttavana alihankkijana valittu mukaan. Ohjelma edellyttää alihankkijoilta konkreettisia tekoja kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ja energiankäytön tehostamiseksi.

Kokonaisjärjestelmä asennetaan ilman tuotantokatkoksia

Hukkalämpöjen uusiokäyttöjärjestelmän toimittaa hollolalainen Calefa Oy, joka on erikoistunut teollisuuden ja voimalaitosten hukkalämpöjä hyödyntäviin kokonaisjärjestelmiin.

- Tarkastelemme kokonaisuutena sekä tuotantoprosessia että rakennusta, missä prosessi tapahtuu, kertoo Calefan myyntipäällikkö Antti Porkka.

- Lähes kaikessa runsaasti energiaa käyttävässä teollisuudessa syntyy hukkalämpöjä, joita kannattaisi hyödyntää vaikkapa rakennuksen tuloilman lämmittämisessä. Kun tilaan tuodaan uusi hukkalämpöjä tuottava prosessi, on sillä vaikutusta koko rakennuksen toimivuuteen.

Kokonaisratkaisuissa kiinnitetään huomiota energiasäästöjen ohella myös työskentelyolosuhteisiin, jotta tiloissa on miellyttävä lämpötila ja raikas, vedoton ilma. Hukkalämpöjen uusiokäytön ohessa myös itse prosessia monesti parannetaan.

- MSK Plastilla pintamaalauksen tuloilmaan liitetään samalla kosteudenpoistojärjestelmä, joka parantaa maalauksen laatua entisestään, sanoo Antti Porkka.

MSK Plastin toiminta jatkuu normaalisti ilman tuotantokatkoksia koko järjestelmän asennuksen ajan. Hukkalämpöjen uusiokäyttöä hyödyntävä kokonaisjärjestelmä valmistuu Ylihärmän maalaamolle marraskuussa 2018.

Kirjoittanut Paula Harmaala 26.6.2018

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.