Kiilto laajentaa hukkalämmön hyötykäyttöä

- Meillä on tarkoitus tehdä konkreettisesti mitattavia tekoja ympäristöasioissa, perustelee Kiilto Oy:n varatoimitusjohtaja Mikko Viljanmaa kotimaisen kemianjätin kasvavaa panostusta hukkalämpöjen uusiokäyttöön.

kiilto_web.jpg

Alkuvuodesta 2018 Kiilto valjasti liimanvalmistuksessa syntyvät hukkalämmöt yli kolmen hehtaarin teollisuuskiinteistöjen lämmittämiseen Lempäälässä. Tehtaalla valmistetaan tuotteita rakennusteollisuuteen sekä liimoja teollisuudelle.

Jo aiemmin Kiilto oli hyödyntänyt hukkalämpöä tehtaaseen kuuluvan polymerointilaitoksen lämmittämisessä, mutta Calefan toimittaman uuden hybridijärjestelmän myötä hyödyt moninkertaistuivat. Uusioenergialla lämmitetään nyt lähes kaikki tehdasalueen rakennukset. Tämän myötä syntyy 80 000 euron vuotuiset säästöt lämmityskuluissa. Vastaavalla energiamäärällä lämmittäisi 180 omakotitaloa ympäri vuoden. Lisäksi tuotanto tehostui lämpöpumpputeknologiaa hyödyntävän jäähdytysjärjestelmän avulla. Kohteessa lämpöpumpun hyötysuhde COP on 4.

Hybridijärjestelmä tarkoittaa useita eri energianlähteitä hyödyntävää järjestelmää. Kiillolla lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään hukkalämmön ohella maalämpöä ja maakylmää. Kallioperään poratut maalämpökaivot toimivat akkuna, johon ylijäävää hukkalämpöä ladataan käytettäväksi myöhemmin uudelleen. Maalämpökaivot on toimittanut Rototec Oy.

Maakylmän ja lämpöpumppujen yhdistelmällä on saatu paljon kaivattuja jäähdytystehoja reilusti lisää. Tämän myötä tuotantokapasiteettiin on tullut merkittävää lisäystä. Vielä tätäkin tärkeämpänä hyötynä Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori näkee sen, ettei tuotantosuunnitelmia enää tarvitse muuttaa jäähdytyskapasiteetin riittävyyden mukaan.

– Jäähdytysvesi pysyy nyt ympäri vuoden tasalämpöisenä koko prosessin ajan, mikä lisää tuotannon tasalaatuisuutta, Juhannusvuori kertoo.

Hukkalämpöjä, maalämpöä ja maakylmää hyödyntävä hybridijärjestelmä on oletettavasti ainoa laatuaan Euroopassa ja todennäköisesti myös koko maailmassa. Vaikka hybridijärjestelmä on pilotti, on se uutukaisuudestaan huolimatta toiminut luotettavasti ja lunastanut kaikki sille asetetut lupaukset, alkaen energiansäästötavoitteista.

– Teollisuuden lämmöntalteenottojärjestelmät ovat tosi monimutkaisia, etenkin kun ne on liitetty tehtaan tuotantoprosessiin. Käynnistyshetkestä lähtien kaikki on toiminut kuten on pitänytkin, kommentoi Juhannusvuori Calefa Oy:n toimittamaa kokonaisjärjestelmää.

Onnistuminen innosti

Onnistuminen on innostanut Kiiltoa laajentamaan lähes ilmaisen energian hyötykäyttöä. Hukkalämpöä syntyy aina tuotannon aikana, mutta kesäaikaan kun lämmön tarve on vähäinen, ylijäämälämpöä jää myös hyödyntämättä tehdasalueella.

Hybridijärjestelmässä automaatio ohjaa hukkalämmöt joko kiinteistöön, varastoitavaksi maaperään tai viimeisenä vaihtoehtona tuulettaa ne taivaan tuuliin. Tavoite on, että energiaa saataisiin mahdollisimman paljon hyötykäyttöön. Niinpä uusiokäytölle haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Yksi hyvä kohde on käyttövesien lämmittäminen. Tätä juttua kirjoittaessa Lempäälän tehtaalla on tätä koskeva laajennus työn alla. Käyttövesien lämmityksen myötä syntyvät 120 MWh vuotuiset lisäsäästöt.

– Tämä on suhteellisen pieni lisäys vanhaan järjestelmään, mutta sillä saadaan isoja hyötyjä varsinkin kesäaikaan, kun hukkalämpöä ei saada muualle lämmitysverkkoon, kommentoi Calefan toimitusketjun päällikkö Petri Vuori laajennusta.

Ympäristöarvot ovat Kiillolle sydämenasia. Uusiokäyttökohteita, joissa hukkalämpöä voi kannattavasti hyödyntää, kartoitetaan jatkuvasti.

Uusi kulma ympäristöasiaan

Kiillon into ympäristöarvojen toteuttamiseen nousee perheyrityksen arvoista. Tämän projektin myötä Kiilto vähentää CO2-päästöjään 310 tonnia vuodessa.

– Olemme tehneet 90-luvun alusta lähtien systemaattista työtä ympäristöasioiden eteen. Kiinteistöjen ja prosessien energiankäytössä on jatkuvasti tehty kartoituksia siitä, mitä voisi tehdä paremmin, Kiillon varatoimitusjohtaja Mikko Viljanmaa kertoo.

– Jossain vaiheessa tuntui, ettei näistä enää helppoja vaihtoehtoja hyödyntämiseen löydykään. Siinä mielessä oli todella hyvä, että Calefa tuli keskusteluun mukaan ja löydettiin uusi kulma tähän asiaan, kommentoi Viljanmaa hukkalämpöjen hyödyntämistä.

Pohjoinen sijainti haastaa kotimaisen teollisuuden hakemaan jatkuvasti ratkaisuja energiankäytön optimointiin, jotta kilpailukyky säilyy ja samalla energiaa käytetään ympäristöystävällisesti. Uudelleen hyödynnetty hukkalämpö on liki ilmaista energiaa.

Kiillolla toteutettu järjestelmä on osoittanut, että ollaan oikealla tiellä. Energiajärjestelminä hybridijärjestelmät ovat tulevaisuutta, jossa hukkalämpöä uusiokäytetään muiden hiilivapaiden energiamuotojen kanssa.

Kirjoittanut Paula Harmaala 29.11.2018

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.