Kiilto Oy lämpenee jatkossa hukkalämmöillä – CO2-päästöt putoavat 300 000 kg vuodessa

Ympäristöystävällisyyden puolesta liputtava Kiilto Oy valjastaa liimanvalmistuksen hukkalämmöt yli kolmen hehtaarin tehdaskiinteistöjen lämmitykseen. Energiasäästö vastaa noin 180 omakotitalon vuosittaista lämmitystä. CO2-päästöt vähenevät 300 000 kg vuodessa.

Kotimaisessa teollisuudessa piilee valtava hukkalämpökapasiteetti, jota hyödyntämällä pystyttäisiin valjastamaan 1,5-3 ydinvoimalan sähköntuotannon verran energiaa hyötykäyttöön. Teollisuus onkin heräämässä hukkalämpöjen hyödyntämiseen, sillä nykytekniikalla 10-20 % prosesseissa syntyvästä hukkaenergiasta olisi järkevästi kierrätettävissä.

Kiilto Oy:n teetti kartoituksen Lempäälän kemiantehtaasta hukkalämpöjen hyödyntämiseen erikoistuneella Calefa Oy:llä. Selvisi, että liimanvalmistuksessa polymerointiprosessissa syntyvillä hukkalämmöillä pystyisi lämmittämään usean hehtaarin verran omia tehdaskiinteistöjä.

Polymerointiprosessi tuottaa siinä määrin paljon energiaa, että sitä on jo aikaisemmin hyödynnetty pinta-alaltaan noin 800 neliön polymerointilaitoksen lämmityksessä. Hukkalämmön hyödyntämispotentiaali kohteessa on kuitenkin moninkertainen, sillä kemiantehtaalla lattiapinta-alaa on noin 32 000 neliötä.

- Jatkossa energiaa on saatavilla huomattavasti enemmän. Lämpöpumpputekniikka on kehittynyt ja uudella tekniikalla saadaan koko kemiantehtaan lämmitykseen tarvittava energia järkevästi talteen, kertoo Kiilto Oy:n tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori.

Jäähdytysteho tuplataan maakylmää hyödyntäen

Polymerointiprosessi vaatii tehokkaan jäähdytyksen, jotta se pysyy hallinnassa. Uudistustyön yhteydessä päätettiin parantaa jäähdytystä hyödyntämällä myös maalämpöpumppuja.

- Maalämmöstä saadaan lämpöenergiaa lämmitysverkostoon, mutta sen lisäksi maalämpöpiiristä saadaan prosessiin ilmaista jäähdytystehoa, kertoo Calefalla projektipäällikkönä työskentelevä LVI-asiantuntija Teemu Lahikainen.

Polymerointilaitoksella liimanvalmistusta tehdään 1-2 vuorossa. Sinä aikana lämpöä siirretään maahan ja saadaan näin jäähdytettyä prosessia. Muina aikoina maaperään ladattua lämpöä siirretään lämmitysverkostoon.

- Lämpöpumppu ja maakylmä-yhdistelmällä saadaan jäähdytysteho tuplattua verrattuna vanhaan, Lahikainen sanoo.

Hukkalämmön hyödyntäminen korvaa ostoenergiaa

Aiemmin tehdaskiinteistöt on lämmitetty maakaasulla. Jatkossa suuri osa Lempäälän tehtaiden 31 913 neliön lattiapinta-alasta lämpiää polymerointiprosessin hukkalämmöillä sekä maalämmöllä.

Euromääräisesti syntyvät säästöt ovat viiden vuoden takaisinmaksuajan jälkeen merkittäviä. Pääoman tuotto on tuolloin noin 20 %, mutta Kiillolle tämä ei ole vain rahakysymys.

- Kiilto on aina halunnut olla edelläkävijä ympäristöystävällisissä hankkeissa. Maalämpöasia on meitä kiinnostanut pitkään vastaavasti kuin aurinkovoima, johon olemme investoineet aikaisemmin.

Uusi Calefa Venda -järjestelmä hukkalämpöjen hyödyntämisestä vaikuttaa siinä määrin lupaavalta, että suunnitelmat laajentamisesta ovat jo olemassa.

- Järjestelmä asennetaan viiden kuukauden toimitusajalla. Tuotantoon ei tule asennuksen vuoksi katkoksia laisinkaan. Ainoat prosessiin vaikuttavat asiat asennetaan jouluseisokin aikaan. Helmikuussa on tarkoitus päästä uutta järjestelmää käynnistämään, toteaa Vesa Juhannusvuori.

Kiilto hyödyt.png

Kirjoittanut Paula Harmaala 15.12.2017

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Uusi vuosi, uusi myyjä

Sami Niiranen aloitti työt Calefan oransseissa heti vuoden vaihteessa. Sami tuo vahvistusta Calefan projektimyyntiin, jonka hän…

Kiilto Oy lämpenee jatkossa hukkalämmöillä – CO2-päästöt putoavat 300 000 kg vuodessa

Ympäristöystävällisyyden puolesta liputtava Kiilto Oy valjastaa liimanvalmistuksen hukkalämmöt yli kolmen hehtaarin…

Oulun Energia ja Calefa yhteistyöhön: Uusi liiketoimintamalli vähentää tarvetta ostaa energiaa

Oulun Energia Oy ja Calefa Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä aletaan toteuttaa teollisuudelle energian…

Artekno hyödyntää 150 omakotitalon verran hukkalämpöä vuosittain

Artekno Oy:n Luopioisten tehtaalla EPS-solumuovituotteiden valmistusprosessi oli melkoinen energiasyöppö. Nyt tuotannon…

Hybridijäähdytys mahdollistaa hukkalämmön hyödyntämisen

Mäkelä Alu Oy vie alumiinipuristamisen energiatehokkuuden uudelle tasolle. Alumiinin jalostuksesta syntyvät suuret…

Kuori kermat pinnasta

Pintakäsittelylaitokset ovat erittäin suuria energiankuluttajia, koska maalaamoissa tarvitaan aina lämpöä ja suuri ilmanvaihto.…

Lämmön uusiokäyttöä kustannustehokkaasti hyvällä fiiliksellä

Outokummussa tietotekniikka-alalla toimiva Bittiguru Oy lähti noin vuosi sitten selvittämään mahdollisuuksia suunnitteilla…

Energiapaukku 2016 ja tuoretta tietoa uusiokäytöstä

Kävijät saivat osastollamme Energia 2016 -tapahtumassa viimeisintä tietoa energian uusiokäytöstä teollisuusprosesseissa.…

Lämmön uusiokäytöstä suursäästöt teollisuudelle

Hukkalämmön hyödyntämisen tulee olla yrityksen ylimmän johdon mielenkiintona. Jokainen säästetty euro päätyy suoraan…

Energia 2016 -tapahtumassa hukkalämmön hyötykäytön uusimmat ratkaisut

Messuosastollamme A827 kerromme, miten yrityksesi saavuttaa voittoja hyödyntämällä hukkalämpöä.