Kiilto Oy lämpenee jatkossa hukkalämmöillä – CO2-päästöt putoavat 300 000 kg vuodessa

Ympäristöystävällisyyden puolesta liputtava Kiilto Oy valjastaa liimanvalmistuksen hukkalämmöt yli kolmen hehtaarin tehdaskiinteistöjen lämmitykseen. Energiasäästö vastaa noin 180 omakotitalon vuosittaista lämmitystä. CO2-päästöt vähenevät 300 000 kg vuodessa.

Kotimaisessa teollisuudessa piilee valtava hukkalämpökapasiteetti, jota hyödyntämällä pystyttäisiin valjastamaan 1,5-3 ydinvoimalan sähköntuotannon verran energiaa hyötykäyttöön. Teollisuus onkin heräämässä hukkalämpöjen hyödyntämiseen, sillä nykytekniikalla 10-20 % prosesseissa syntyvästä hukkaenergiasta olisi järkevästi kierrätettävissä.

Kiilto Oy:n teetti kartoituksen Lempäälän kemiantehtaasta hukkalämpöjen hyödyntämiseen erikoistuneella Calefa Oy:llä. Selvisi, että liimanvalmistuksessa polymerointiprosessissa syntyvillä hukkalämmöillä pystyisi lämmittämään usean hehtaarin verran omia tehdaskiinteistöjä.

Polymerointiprosessi tuottaa siinä määrin paljon energiaa, että sitä on jo aikaisemmin hyödynnetty pinta-alaltaan noin 800 neliön polymerointilaitoksen lämmityksessä. Hukkalämmön hyödyntämispotentiaali kohteessa on kuitenkin moninkertainen, sillä kemiantehtaalla lattiapinta-alaa on noin 32 000 neliötä.

- Jatkossa energiaa on saatavilla huomattavasti enemmän. Lämpöpumpputekniikka on kehittynyt ja uudella tekniikalla saadaan koko kemiantehtaan lämmitykseen tarvittava energia järkevästi talteen, kertoo Kiilto Oy:n tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori.

Jäähdytysteho tuplataan maakylmää hyödyntäen

Polymerointiprosessi vaatii tehokkaan jäähdytyksen, jotta se pysyy hallinnassa. Uudistustyön yhteydessä päätettiin parantaa jäähdytystä hyödyntämällä myös maalämpöpumppuja.

- Maalämmöstä saadaan lämpöenergiaa lämmitysverkostoon, mutta sen lisäksi maalämpöpiiristä saadaan prosessiin ilmaista jäähdytystehoa, kertoo Calefalla projektipäällikkönä työskentelevä LVI-asiantuntija Teemu Lahikainen.

Polymerointilaitoksella liimanvalmistusta tehdään 1-2 vuorossa. Sinä aikana lämpöä siirretään maahan ja saadaan näin jäähdytettyä prosessia. Muina aikoina maaperään ladattua lämpöä siirretään lämmitysverkostoon.

- Lämpöpumppu ja maakylmä-yhdistelmällä saadaan jäähdytysteho tuplattua verrattuna vanhaan, Lahikainen sanoo.

Hukkalämmön hyödyntäminen korvaa ostoenergiaa

Aiemmin tehdaskiinteistöt on lämmitetty maakaasulla. Jatkossa suuri osa Lempäälän tehtaiden 31 913 neliön lattiapinta-alasta lämpiää polymerointiprosessin hukkalämmöillä sekä maalämmöllä.

Euromääräisesti syntyvät säästöt ovat viiden vuoden takaisinmaksuajan jälkeen merkittäviä. Pääoman tuotto on tuolloin noin 20 %, mutta Kiillolle tämä ei ole vain rahakysymys.

- Kiilto on aina halunnut olla edelläkävijä ympäristöystävällisissä hankkeissa. Maalämpöasia on meitä kiinnostanut pitkään vastaavasti kuin aurinkovoima, johon olemme investoineet aikaisemmin.

Uusi Calefa Venda -järjestelmä hukkalämpöjen hyödyntämisestä vaikuttaa siinä määrin lupaavalta, että suunnitelmat laajentamisesta ovat jo olemassa.

- Järjestelmä asennetaan viiden kuukauden toimitusajalla. Tuotantoon ei tule asennuksen vuoksi katkoksia laisinkaan. Ainoat prosessiin vaikuttavat asiat asennetaan jouluseisokin aikaan. Helmikuussa on tarkoitus päästä uutta järjestelmää käynnistämään, toteaa Vesa Juhannusvuori.

Kiilto hyödyt.png

Kirjoittanut Paula Harmaala 15.12.2017

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.

Hybridijärjestelmä 1-vuotta, kurkistus kulisseihin

Kiillon ihmeidentekokone, energiaa huimasti säästävä hybridijärjestelmä täytti hiljattain vuoden. Millaista on ollut taival…

Calefan toimitusjohtaja vaihtuu 1.2.2019

Calefa Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty 1. helmikuuta 2019 alkaen Petri Vuori. Väistyvä toimitusjohtaja Vesa…

Kiilto laajentaa hukkalämmön hyötykäyttöä

- Meillä on tarkoitus tehdä konkreettisesti mitattavia tekoja ympäristöasioissa, perustelee Kiilto Oy:n varatoimitusjohtaja…

Suomessa kehitetty kuumalämpöpumppu mullistaa teollisuuden energiantuotannon

Huippuinnovaatio teollisuuden energiansäästöön - uudella lämpöpumpputekniikalla tuotetaan jopa 130-asteista lämpöä.

Energia-asiantuntija puhaltaa laitteisiin elämän

Koko työuransa energia-alalla työskennellyt ja viimeiset 10 vuotta lämpöpumppusektorilla ollut Mika Luoma aloitti syyskuussa…

Uusi hankinta- ja logistiikkapäällikkö

Näin syksyn koittaessa Calefalla nähdään toiminnan laajentuessa uusia kasvoja. Yksi uusista aloittaneista on tuotantotalouden…

Miksi teollisuus ei riittävästi hyödynnä rahanarvoisia hukkalämpöjä uusiokäytössä?

Kun käytetään suuria määriä energiaa, syntyy sivutuotteena myös hukkalämpöä. Kotimaisen teollisuuden hukkalämmöistä 10-20 %…