Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

73e3c107-48b7-4d77-95e6-d466bfd1253a-w_960.jpg

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni avasi Kiillon uuden hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmän viime lauantaina Lempäälän tehtaalla. 

Ministeri nosti puheessaan hukkalämpöjen uusiokäytön yhtenä merkittävimpänä energiantehokkuuskeinona. 

- Tämä on loistava esimerkki siitä, miten uusinta teknologiaa fiksusti soveltaen saadaan samasta energiapanoksesta entistä enemmän hyötyä irti, ministeri luonnehti.

Kiilto on hyödyntänyt liimanvalmistukseen kuuluvassa polymerointiprosessissa syntyviä hukkalämpöjä tehdasalueen 3,2 hehtaarin kiinteistöjen lämmityksessä vuodesta 2018 alkaen. Hyvien kokemusten vuoksi järjestelmää laajennettiin tänä syksynä hyödyntämään myös sulateliiman valmistuksessa syntyviä hukkalämpöjä. 

Näillä toimilla Lempäälän tehdas vähentää CO2-päästöjä 500 000 kiloa joka vuosi. Samalla tehtaan ostoenergiantarve on pudonnut 2600 MWh vuodessa, mikä tarkoittaa 150 000 euron vuotuisia säästöjä.

Hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmillä on myös molempien prosessien tuotantokapasiteettia saatu nostettua sekä tuotantoa tasalaatuistettua.

- Suomi tarvitsee tällaisia ratkaisuja pitääkseen teollisuuden ja elinkeinoelämän kilpailukykyisenä entistä kovemmassa kansainvälisessä kilpailussa, Kulmuni totesi.

Ministeri nosti puheessaan esille myös Suomen kunnianhimoisen tavoitteen päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. 

- Me tarvitsemme lisää näitä sekä ympäristöä että kustannuksia säästäviä ratkaisuja ja investointeja, jotta pääsemme tiukkoihin energia- ja ilmastotavoitteisiimme.

Kulmuni lupasi, että hallitus vauhdittaa hukkalämmön hyödyntämistä laskemalla teollisuuden sähköveroa kohti EU:n vaatimaa minimitasoa. Myös kaukolämpöverkkoon lämpöä tuottavat lämpöpumput ja konesalit on tarkoitus siirtää alempaan toiseen veroluokkaan.

- Toivottavasti hukkalämpöjen hyödyntäminen myös kaukolämpönä saa tästä merkittävää lisäpotkua, ministeri totesi.

Molemmat Kiillon hukkalämpöä uusiokäyttävät järjestelmät on toimittanut kokonaistoimituksina teollisuuden ja energialaitosten hukkalämmön uusiokäyttöön erikoistunut Calefa Oy.

 

Kirjoittanut Paula Harmaala 30.11.2019

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Hukkalämmön hyödyntämisjärjestelmä puolittaa Sinituotteen kaukolämpölaskun

Materiaalien kierrätys Sinituotteella jo osataan. Nyt on vuorossa energian kierrätys.

Liettualainen suurjuustola aloitti hukkalämpöjen uusiokäytön

Baltian alueen suurimpiin meijereihin lukeutuva liettualainen AB Rokiškio Sũris lämpenee jatkossa Calefan toimittamalla energian…

Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…