Maaseudun tulevaisuus kiinnostaa - Viljan kuivausta energiatehokkaasti

Toissaviikolla Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja ja valokuvaaja kävivät tutustumassa Ronimuksen tilan viljakuivuriin ja Calefan hukkalämmön talteenottoon. Uutinen julkaistiin Maaseudun Tulevaisuuden perjantaina 16.10. ilmestyneessä lehdessä. Jutun voit lukea alta ja pitkänä versiona perjantain painetusta lehdestä.

Mediassa on viime viikkoina keskusteltu paljon sateisen kesän vaikutuksista kuivausaikoihin ja -kuluihin. On selvää, että mitä korkeampi kosteusprosentti kuivattavassa viljassa on, sitä enemmän polttoainetta kuivaukseen kuluu. Samalla kuivausajat kasvavat ja kokonaiskustannukset kohoavat. Ronimuksen tilalla ja Calefan ratkaisulla polttoaineen käyttöä saatiin vähennettyä 50 %, samalla kuivausaikaa pystyttiin lyhentämään. Hukkalämmön talteenoton ja hyödyntämisen myötä myös tilan CO2-päästöt puolittuivat.

 

58862-jpg.jpg

"Viritetty kuivuri vie puolet vähemmän öljyä"

IITTI (MT) Kuivaus on viljatilan suurimpia energiasyöppöjä. Suomessa keskimäärin puolet viljan viljelyyn tarvittavasta polttoöljystä kuluu kuivurissa.

”On ihan kaameaa, kun kuivurin lämmöstä puolet menee hukkaan. Se oli juuri kaikkein pahin vuosi, kun tätä ruvettiin miettimään”, iittiläinen viljelijä Markku Ronimus muistelee muutaman vuoden takaista öljyn hintapiikkiä.

Ronimus ryhtyi maata viljelevien poikiensa Petrin ja Markon kanssa yhteistyöhön hollolalaisen Calefa Oy:n kanssa kuivurin hukkalämmön hyödyntämiseksi.

Neljän vuoden kehitystyön jälkeen Ronimusten kimppakuivuriin asennettu teknologia alkaa olla kypsää.

Calefan laitteisto puhdistaa aluksi kuivurista poistuvan noin 30-asteisen ilman. Sen sisältämä lämpö otetaan talteen ja syötetään dieselkäyttöiselle lämpöpumpulle. Lämpöpumppu hyödyntää poistoilman sisältämän energian ja syöttää kuivuriin lämmintä ilmaa.

Haasteena likainen ilma

Tämän syksyn kokemuksen perusteella öljyä säästyy noin puolet perinteiseen tapaan verrattuna. Se merkitsee 15 000–20 000 litraa vähemmän.

Viljankuivauksen huono hyötysuhde on ollut jo pitkään tiedossa. Lämpöpumppukaan ei ole aivan uusi keksintö. Miksi tätä ei ole tehty ennen?

Kuivurin hukkalämmön hyödyntämisen pullonkaula on ollut likainen poistoilma, kertoo Petri Vuori Calefa Oy:stä. Viljasta lähtevä muju tukkii lämmönvaihtimen, ellei ilmaa puhdisteta. Puhdistuksessa lämpöä ei kuitenkaan saisi hukata.

”Tuotteen nimi on Mahoton”, Vuori naureskelee.

Henrik Schäfer, Kuva: Markku Vuorikari

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/viritetty-kuivuri-vie-puolet-v%C3%A4hemm%C3%A4n-%C3%B6ljy%C3%A4-1.130663

 

 

Julkaistu 19.10.2015

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.