ProAgrian Kuivuripäivät saavutti satapäisen yleisön

ProAgria järjesti viljan kuivaukseen keskittyneet Kuivuripäivät Askolassa ja Lahdessa 15.-16.12. Kaksi päiväiseen tapahtumaan osallistui yli sata maanviljelijää, kuivurivalmistajan edustajaa, yrittäjää sekä liittojen edustajaa.

 

ProAgria-iitti-panorama.jpg

 

"Miten meni kuivureilla tänä vuonna?"

Kuivuripäivien sanoma oli selvä: Tänä vuonna kuivattiin erityisen märkää viljaa, polttoainetta ja rahaa kului useilla tiloilla kymmeniä tuhansia euroja - uusia, kustannus- ja energiatehokkaita ratkaisuja viljan kuivaukseen tarvitaan.

Päivä aloitettiin pystyttämällä omat esittelypisteet ja tutustumalla muihin yrityksiin. Paikalla oli niin kuivurivalmistajia kuin myös uudenlaisten energiatehokkuusratkaisujen esittelijöitä. Yhteinen suunta näytti olevan järkevissä ratkaisuissa, joilla hankalien vuosien kuluja saataisiin pienentymään.

IMG_0778.JPG

Aamukahvit juotuamme, alkoi päivän ohjelma viljelijähaastatteluilla "Miten meni kuivurilla tänä vuonna?". Vuosi oli hyvä tuotannollisesti, mutta vaikea kuivauksellisesti. Onneksi leuto syksy pidensi hieman kuivauskautta, mutta toisaalta syksyllä kuivattiin hyvin märkää viljaa, mikä nosti kuivauskustannuksia.

Aamupäivän aikana kuulimme erilaisia esityksiä viljan kuivauksen innovaatioista, ELY-tuista sekä uusista laitteista. Myös meidän Vesa piti esityksen, jossa hän kertoi, mikä on MAHOTON ja miten se voisi mullistaa viljan kuivauksen. MAHOTON herätti paljon kiinnostusta koko päivän aikana ja monet kävivätkin esittelytilassamme kyselemässä lisätietoja.

 

Esittelykierros Ronimuksen maatilalla Iitissä

Maittavan lounaan jälkeen lähdimme yhdellä linja-autolla ja joukkueellisella henkilöautoja kiertämään esittelykohteita. Yksi kohteista oli MAHOTON, Ronimuksen maatilan viljakuivuriin asennettu lämmöntalteenotto- ja uudelleenkäyttöjärjestelmä. Vaikka Vesa oli esitellyt järjestelmän aamupäivällä, niin koko ajatus selkiytyi vasta ihmisten päästyä näkemään laitoksen.

IMG_0810.jpg

Kysymyksiä riitti ja keskustelua syntyi. Muttamat Kuivuripäivien vieraista sanoivatkin tulleensa ainoastaan tämän energiatehokkaan kuivurin takia tapahtumaan. Keskusteluja jatkettiin kuivurikierroksen jälkeen sisätiloissa glögistä nauttien. Kiitos siis Ronimuksen emännille tarjoiluista!

Glgi.jpg

 

Katse tulevaisuuteen

Viljan kuivaukseen tulee muutos, se on jo nähtävissä. Alalla on havaittu, että energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen tulee kiinnittää huomiota enemmän kuin ennen. Myös kuivurivalmistajat ovat ryhtyneet tekemään töitä tämän eteen, jääden vielä tosin pieniin säästömääriin.

Kuivuripäivien aikana käsiteltiin energiatehokkuuden mahdollisuuksia viljan kuivauksessa ja muun muassa MEPUn edustajan mukaan lämmöntalteenotolla ja uudelleenkäytöllä pystytään päästä 50 % säästöön, kun muiden konstien säästö on vain noin 5-20 %.

Lue lisää:

Kirjoittanut Eero Larvus 21.12.2015

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.