Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää auringolla ja lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Suur-Savon Sähkö suunnittelee suuria hiilivapaan energiantuotannon suhteen. Kuvassa toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Suur-Savon Sähkö korvaa öljyn ja hakkeen käyttöä kaukolämmön tuotannossa aurinkoenergialla ja erikoislämpöpumpulla. Puumalaan on valmistunut syksyllä 2019 uutta edistyksellistä teknologiaa hyödyntävä lämpölaitos, joka tuottaa lämpöenergian kaukolämpöverkkoon hiilineutraalisti ilman CO2-päästöjä tuottavaa polttamista.

Uuden lämpölaitoksen näkyvin elementti on urheiluhallia vastapäätä tuleva 400 neliön kokoinen aurinkolämpökenttä. Puumalan seurakunta omistaa maa-alueen, jonka se luovuttaa korvauksetta ekologisen ja innovatiivisen järjestelmän käyttöön.

Koko järjestelmän sydän on Calefa Oy:n kehittämä HotLevel®-erikoislämpöpumppu. Erikoislämpöpumppu jalostaa ilmasta kerätyn lämmön kaukolämpöverkkoon sopivaksi, ja samanaikaisesti jäähdyttää sekä aurinko- että energiakeräimiä, jotta lämpöä saadaan otettua entistä enemmän talteen. Ylijäämälämpö varastoidaan lämpöakkuun, mistä lämpöä jalostetaan erikoislämpöpumpun kautta kaukolämpöverkkoon.

Aurinkokenttä tuottaa 25 % järjestelmän energiasta. Loput 75 % tuotetusta lämpöenergiasta kerätään lämpöpumpun avulla ilmasta.

Lämpölaitos vähentää öljyn käyttöä 30 000 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 515 000 kiloa vuodessa. Hakkeen polttaminen vähenee merkittävästi. CO2-päästöjen pudotukset vastaavat noin 260 henkilöauton vuotuisia päästöjä. 

Erikoislämpöpumput ovat vastaus ilmastohaasteeseen

Viime vuonna Suomessa kaukolämmöstä 20 % tuotettiin kivihiilellä ja 36 % turpeella. Kivihiilen käyttö energiantuotannossa päättyy vuonna 2029. Myös turpeen käyttöä energiantuotannossa tullaan todennäköisesti vähentämään ilmastopoliittisten tavoitteiden seurauksena.

- Toimialalla on kymmenen vuotta aikaa löytää ratkaisu, miten näin suuri siivu voidaan korvata hallitusti, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo.

- Kaukolämmön hinta on pidettävä jatkossakin asiakkaille ystävällisenä, hän korostaa.

Tykkyläinen näkee aurinkovoimalla olevan jonkinlainen osa ratkaisussa, mutta pelintekijänä tulevat olemaan haaleista lämmönlähteistä korkeita lämpöjä tuottavat erikoislämpöpumput.

- Uskon, että lämpöpumpputeknologia teollisessa mittakaavassa on yksi harvoja uskottavia suuren mittaluokan ratkaisuja, mitä Suomen energiahuollossa tulee ottaa käyttöön. Näin saadaan hyvällä hyötysuhteella hyödynnettyä ulkoilman lämpöä tai teollisuuden hukkalämpöä kaukolämmön tuotannossa.

Tykkyläinen pitää kiertotalousajattelua vastauksena ajan haasteisiin.

- Jos teollisuudesta löytyy matalalämpöistä hukkalämpöä ja sitä pusketaan meriin ja järviin, tulee määrätietoisesti löytää keinoja, miten nämä ovat lämpöpumppujen avulla hyödynnettävissä kaukolämpöverkossa, Tykkyläinen sanoo.

Hallituksen linjaus lämpöpumpuilla tuotetun kaukolämmön matalammasta sähköverosta kertoo viestiä, että myös poliittisessa kentässä asia nähdään ratkaisuna Suomen lämmöntuotantoon tulevaisuudessa.

Erikoisemmat järjestelmät kannattaa hankkia kokonaisuutena

- Puumalan lämpölaitos on meille todella jännittävä, uusien teknologioiden opettelumahdollisuus. Tämä on herättänyt paljon sisäistä innostusta, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja kertoo.

Puumalan lämpölaitoksen toteuttaa kokonaistoimituksena Calefa Oy. Aurinkokeräimet tulevat Savosolarilta.

- Tällaisia kokonaisuuksia ei saa kaupan hyllyltä. Riskien kannalta on tärkeä asia, että laitos toimitetaan kokonaisratkaisuna. Olisimme saattaneet olla isoissa ongelmissa, jos olisimme ottaneet tähän monta toimittajaa. Kun tehdään uutta, josta kenelläkään ei ole kokemusta, voi vastaan tulla monenlaista haastetta, Tykkyläinen perustelee.

Calefalla on alan johtava kokemus monimutkaisten energiankierrätysratkaisujen toimittamisesta teollisuudelle ja energiayhtiöille. Ratkaisut ovat usein maailman mittakaavassa ainutlaatuisia. Kokonaisjärjestelmätoimittajana yhtiö ottaa vastuun järjestelmän toiminnasta.

Merkitystä hankinnassa on ollut myös Business Finlandin myöntämällä investointituella.

- Se kertoo meille tärkeää viestiä suunnasta, mihin Suomen poliittinen päätöksenteko haluaa ohjata energiantuotantoa, toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen perustelee.

- Näen tämän alkuna suuremmalle. Meillä on tarkoitus lähteä monistamaan tätä omassa toiminnassa. Jatkossa aiomme tarjota teollisuudelle ja kuntasektorin asiakkaille ratkaisuja, joilla saadaan yhdyskunnan erilaisia lämpöjä hyödynnettyä ja näin leikattua fossiilisen lämmön käyttöä, Tykkyläinen päättää.

sssoy-jarjestelma.jpg

Julkaistu 4.7.2019

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Runosmäen asuinalue siirtyy edulliseen ja päästöttömään energiaan

Runosmäen Lämpö näyttää lämpöpumppuratkaisullaan mallia Suomelle ja koko maailmalle, miten hiilineutraaliin energiantuotantoon…

Jätevedenpuhdistamon haaleat hukkalämmöt hyötykäyttöön

Kymen Vesi Oy alkaa hyödyntää puhdistetussa jätevedessä olevaa 8-asteista hukkalämpöä Kotkassa. Mussalon jätevedenpuhdistamolla…

CO2-vapaa lämpölaitos on uusi normaali

- Kyllä, lämpöenergia voidaan tuottaa ilman polttamista ja kyllä, se voidaan tehdä samalla edullisesti, sanoo Calefa Oy:n…

Iso kuva kuntoon: Atria parantaa merkittävästi energiankäyttöä

Hukkalämpökartoitus vahvisti käsitystä mittavasta energian uusiokäyttöpotentiaalista. Ensimmäinen Calefan kanssa tehty toteutus…

Orion harppaa vastuullisuustavoitteisiin etuajassa

Orionin Turun tehdasalueen neljän hehtaarin kiinteistöt lämmittää CO2-vapaa lämpöpumppulaitos, joka hyödyntää tuotannon…

Hukkalämmön hyödyntämisjärjestelmä puolittaa Sinituotteen kaukolämpölaskun

Materiaalien kierrätys Sinituotteella jo osataan. Nyt on vuorossa energian kierrätys.

Liettualainen suurjuustola aloitti hukkalämpöjen uusiokäytön

Baltian alueen suurimpiin meijereihin lukeutuva liettualainen AB Rokiškio Sũris lämpenee jatkossa Calefan toimittamalla energian…

Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…