Suomessa kehitetty kuumalämpöpumppu mullistaa teollisuuden energiantuotannon

Huippuinnovaatio teollisuuden energiansäästöön: uudella lämpöpumpputekniikalla tuotetaan jopa 130-asteista lämpöä.

f3e19b93-2cc8-4352-b059-7b1fdc6b500e-w_960.JPGKuumalämpöpumppu julkaistiin Energiamessuilla.

Calefa on kehittänyt kuumalämpöpumpun teollisuuden tarpeisiin. Kuumalämpöpumpulla 20-90-asteisesta hukkalämmöstä pystytään tuottamaan hyvällä hyötysuhteella jopa 130-asteista lämpöä. Parhaimmillaan COP eli lämpöpumpun hyötysuhde on jopa 7, mikä tarkoittaa, että 100 kilowatin energialla pystytään tuottamaan 700 kilowattia lämpöenergiaa.

Kuumalämpöpumpusta odotetaan mullistajaa prosessiteollisuuden energiankäyttöön. Se mahdollistaa esimerkiksi teollisuuden runsaasti käyttämän matalapainehöyryn korvaamisen energiatehokkaasti ja hiilineutraalisti. Perinteisesti höyry on tuotettu maakaasulla tai öljyllä heikolla hyötysuhteella.

Calefan kehittämää kuumalämpöpumppua on testattu ja ajettu 1,5 vuotta todellisissa kaukolämpökohteissa. Testitulokset ovat erinomaisia.

- Kuumalämpöpumppu on toiminut pitkien testien ajan hyvin ja luotettavasti. Olemme pystyneet tuottamaan parhaimmillaan 130-asteista lämpöä hyvällä hyötysuhteella, kertoo Calefan toimitusketjun päällikkö Petri Vuori.

Enemmän vähemmällä ja hiilineutraalisti

Calefa Oy on erikoistunut teollisuuden ja voimalaitosten innovatiivisiin hukkalämpöä kierrättäviin kokonaisratkaisuihin, joilla energiankulutus laskee pysyvästi. Päästöt vähenevät ja samalla energialasku pienenee, koska kertaalleen ostettua energiaa pystytään hyödyntämään yhä uudelleen ja uudelleen.

Calefa hyödyntää ratkaisuissaan lämpöpumppuja, joiden tekniikkaa se on hukkalämpöjen uusiokäyttöjärjestelmien toimittajana vienyt roimasti eteenpäin. Aikaisemmin lämpöpumpuissa on ollut haasteena se, ettei niillä olla pystytty tuottamaan teollisuuden kaipaamia riittävän korkeita lämpötiloja. Toisaalta myöskään kuumia hukkalämmönlähteitä ei ole voitu järkevästi jalostaa lämpöpumpuilla.

- Vanhoilla laitteilla on pystytty tuottamaan korkeintaan 70-asteista lämpöä. Jo yli 35-asteinen lämmönlähde on ollut liian kuumaa. Tähän olemme lämpöpumpputekniikkaa kehittämällä löytäneet kustannustehokkaan ratkaisun, kertoo Calefan toimitusjohtaja Vesa Tamminen.

Kuumalämpöpumppu julkaistiin Energiamessuilla Tampereella.

- Tuote on otettu vastaan suurella innolla ja mielenkiinnolla. Keskusteluja käydään kaukolämpöyhtiöiden ja prosessiteollisuuden kanssa, Petri Vuori kertoo.

Patentti- ja rekisterihallitus on myöntänyt Calefalle hyödyllisyysmallisuojan kuumalämpöpumpun kytkennälle kaukolämpöverkkoon.

Kirjoittanut Paula Harmaala 5.11.2018

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.