Tehtaan energialaskusta hävisi kunnon viipale – Oulun Energia ja Calefa veivät Ekovillan pysyvän energiasäästön tielle

Ekovillan Kouvolan tehtailla valjastettiin eristeiden valmistuksessa syntyvä hukkalämpö tehdaskiinteistön lämmitykseen.

On kaunis maaliskuinen päivä Ekovillan Kouvolan tehtailla. Tehtaassa valmistetaan hengittävää eristettä rakentamiseen, jolla tämän päivän rakennusmääräysten mukaisen passiivitalon voi toteuttaa ilman epäorgaanisia eristeitä. 

- Kun rakentaa hengittävillä ja orgaanisilla eristeillä, ei tule hometaloja, Ekovillan tuotantopäällikkö Arto Kokkoniemi napauttaa.

Eristelevyjen valmistuksessa keräyspaperia sisältävää raaka-ainetta ajetaan uuniin, jossa eristeet saavuttavat lopullisen muotonsa. Joka arkipäivä Ekovilla-eristeitä viedään parisenkymmentä rekkalastillista ympäri Suomea.

Levyeristeiden tuotannossa käytettävä uuni kuluttaa aivan merkittäviä määriä energiaa. Tehdaskiinteistössä pinta-alaa on 10 000 neliön verran. Jotain mittasuhdetta tehtaan energiankulutuksesta antaa se, että kuukauden energialaskulla voisi ostaa vaikka uuden auton.

Niinpä Ekovillalla oltiin enemmän kuin kiinnostuneita, kun Oulun Energia tarjosi keväällä 2017 energiansäästöprojektia, jossa tehtaan energiankulutus leikkaantuisi pysyvästi. Jos säästötavoitteisiin ei päästäisi, Oulun Energia kantaisi asiasta vastuun.

kuva3.JPG

Suunnitelma oli, että levyeristeen valmistuksessa käytettävästä uunista sekä pölynpoistojärjestelmästä otettaisiin hukkalämmöt talteen ja kierrätettäisiin ne kiinteistön lämmitykseen. Näin maakaasua ei tarvitsisi ostaa enää entiseen malliin. Kiinteistö lämpiäisi hukkaenergialla, joka oli aiemmin puhallettu taivaan tuuliin.

- Olihan meille ollut selvää, että hukkalämpöjä pitäisi saada talteen. Nyt kun tämä tuli energiaprojektin kautta, jolloin kokeilu jäi muille riskiksi, se helpotti päätöksen tekemistä, Kokkoniemi sanoo.

Hukkaenergiat uudelleenkäyttöön

Tammikuussa 2018 uusi järjestelmä otettiin käyttöön. Kokkoniemi esittelee Excel-taulukoita maakaasulaskuista. Tulokset ovat jo nyt ylittäneet odotukset, vaikka järjestelmässä on menossa vasta sisäänajovaihe.

Tammikuun osalta kiinteistön lämmityksessä tarvittavan maakaasun kulutus on puolittunut ja helmikuussa vähenemä on 40 % edellisvuoteen verrattuna. Tällä energian uusiokäyttövauhdilla Ekovilla vähentää CO2-päästöjään 250 000 kg joka vuosi.

kuva1.jpg

Toisessa päätä pöytää istuu hukkalämpöjen uusiokäyttöön erikoistuneen Calefan toimitusketjun päällikkö Petri Vuori. Oulun Energia teki kaupat Ekovillan kanssa ja hoiti investointitukien hakemisen Business Finlandilta, josta eteenpäin hukkalämpöjen uusiokäyttöjärjestelmän kokonaistoimituksesta on vastannut hollolalainen Calefa Oy.

Oulun Energian kanssa tehtyjen alkumäärittelyjen jälkeen Calefa on vastannut niin suunnittelusta, toimituksesta kuin jälkihuollosta, joka jatkuu tehtaan osalta ainakin vuoden 2019 loppuun asti.

- Tällä hetkellä seuraamme järjestelmää etäyhteydellä ja teemme samalla siihen optimointia, jotta hukkaenergiaa saadaan hyödynnettyä mahdollisimman paljon, Petri Vuori kertoo.

Säätöjä tehdään neljänä vuodenaikana, jotta kaikkiin käyttötilanteisiin ja olosuhteisiin löytyvät parhaat mahdolliset asetukset.

- Hoidamme hukkalämpöjen hyödyntämisratkaisuja vain kokonaistoimituksina, sillä muussa tapauksessa olisi suuri riski, että tavoitteisiin ei päästäisi ja asiakas jäisi uuden järjestelmänsä kanssa pulaan. Meillä onnistumisprosentti 138 toimitetun projektin kanssa lähentelee sataa. Energiansäästötavoitteisiin päästään käytännössä aina, Vuori kertoo.

kuva2.JPG

Järjestelmän asennukset sujuivat muutamassa kuukaudessa ja ilman ylimääräisiä keskeytyksiä tuotantoon. Hukkalämpöjen kierrätysjärjestelmän ohella uusittiin myös tehdaskiinteistön automaatio, minkä myötä tehtaan työskentelyolosuhteet ja ilmastoinnin energiatehokkuus on saatu erinomaiselle tasolle.

Riskitöntä kauppaa

Mutta miksi ihmeessä energiayhtiö myy palvelua, joka vähentää asiakkaiden ostoenergian tarvetta ja vieläpä pysyvästi? Tartutaan puhelimeen ja soitetaan Oulun Energian kehityspäällikkö Mikko Rasille.

- Jos me ei palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla, joku muu palvelee. Tässä voi olla kuskin paikalla tai kyytiläisenä. Energian säästö on uutta liiketoimintaa ja me energiayhtiönä ollaan menty tässä ihan omia latujamme, Rasi toteaa.

Energiatehokkuus on tulevaisuutta, mutta aiemmin esteenä on ollut paitsi raha, myös asiakkaiden pelko siitä, että entä jos ratkaisu ei toimikaan ja rahat menevät hukkaan.

- Me tullaan keskusteluun sellaisilla pelimerkeillä, että tehdään projekti eikä maksa teille mitään, mutta jatkossa saatte merkittävät säästöt. Kyllähän asiakkaat siinä hieraisevat silmiään, onko se tottakaan.

Rasi tarkentaa, että jokaisen projektin mielekkyys arvioidaan kohdekohtaisesti. Oulun Energia myy energiatehokkuutta palveluna, jossa investointi maksetaan syntyneillä säästöillä sopimuskauden aikana. Lisäksi entiseltä Tekesiltä, nykyiseltä Business Finlandilta on mahdollista saada investointitukea, kun hanke täyttää ESCO-hankkeen kriteerit.

- Jos tarkoitus on tehdä liiketoimintaa kyseisessä kiinteistössä ja vielä sopimuskauden jälkeenkin, ollaan hyvin turvallisilla vesillä, Rasi muotoilee.

Entäpä Ekovillan säästötavoitteet? Alkuvuoden osalta ne ovat ylittyneet. Onko tämä Oulun Energialle yllätys?

- Tuollaisiin lukemiin ollaan tähdätty, siinä ei ole mitään yllättävää. Säästötakuuta antaessa lisäämme luonnollisesti niihin pienen turvallisuusmarginaalin.

- Lukemat kertovat meille, että ollaan iloisia hyvistä tuloksista ja että Calefa toimittajana on saanut toimitettua projektin hyvin.

Kirjoittanut Paula Harmaala 29.3.2018

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.