Uudelleenkäytetty energia on uusi uusiutuva?

Energiapolitiikka tulee olemaan iso osa kevään vaalikeskusteluja. Usealla suulla on jo vaadittu ja vielä useammalla tullaan jatkossa vaatimaan energiaomavaraisuutta, päästöjen vähentämistä ja uusiutuviin energiamuotoihin panostamista. Viimeisimpänä Keskusta linjasi tavoitteekseen kotimaisen ja uusiutuvan energiantuotannon lisäämisen.

Energiapolitiikan ohella toinen takuuvarma aihe keväällä on yritysten kilpailukyvyn lisääminen. Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen peräänkuuluttaa vauhtia teollisuusinvestointeihin Tekniikka&Talous –lehden nettisivuilla 7.2.2015.

Voisiko uudelleenkäytetty energia olla ratkaisu kaikkiin em. tavoitteisin?

Uusiutuvaa vai uudelleenkäytettyä energiaa?

Uusiutuviksi energianlähteiksi mielletään yleisesti aurinko- ja tuulienergia. Aurinkoenergia ei lisää melu- eikä hytykytn-265x265.pngmaisemahaittoja, muttei sekään ole täysin ongelmatonta. Aurinkosähköä saadaan eniten silloin, kun Suomessa vähiten energiaa tarvitaan. Aurinkosähkön ylituotanto on ongelma esimerkiksi Saksassa vaikka Suomessa energiewendestä kuulee lähestulkoon pelkkää ylistystä.

Tuulisähkön maisemahaittoja on vaikea mitata ja meluhaitatkin vaihtelevat kuulijasta riippuen. Tuulisähkön osalta mielipiteitä jakaa myös sen saama tuki: mitä enemmän Suomessa tuulisähköä tuotetaan, sitä enemmän tukia maksetaan. Vuonna 2015 tukisumma tulee nousemaan yli 100 miljoonaan euroon ja noin 105€/MWh takuuhinnasta noin 70 % on valtion tukea.

Asia, mikä ei ole vastaavaa huomiota saanut, on kiertotaloudenkin näkökulmasta kiinnostava energian uudelleenkäyttäminen. Ei varsinaisesti uudistuva energianlähde, mutta kierrätetty sellainen.

Suomessa jää hyödyntämättä arviolta parin ydinvoimalan vuosituotannon verran hukkaenergiaa. Vuosittain satoja miljoonia euroja puhalletaan taivaalle tai lasketaan vesistöön vaikka hyvin kohtuullisilla investoinneilla sama summa voitaisiin säästää energiakustannuksissa ja samalla parantaa yritystemme kilpailukykyä sekä vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä. Kokemuksemme mukaan energian uudelleenkäyttämiseen tehdyt investoinnit ovat olleet takaisinmaksuajoiltaan lyhyitä ja sijoitetun pääoman tuotoltaan (ROI) erinomaisia.

Tavallisia tarinoita

Esimerkkiyritys voi olla mikä tahansa suomalainen yritys. Se voi olla prosessi-. lääke-, teräs- tai elintarviketeollisuudesta.kylm-ja-kuumaa-265x265.png Se voi olla pesula, leipomo tai energiantuotantolaitos.

1. Tuotannossa lämmitetään ja jäähdytetään. Molempiin toimintoihin ostetaan energiaa vaikka jäähdytyskoneiden hukkalämpö voitaisiin käyttää tuotannossa.

2. Tuotannossa joudutaan jäähdyttämään ja samaan aikaan ostetaan lämpöä kiinteistöön. Mahdollista olisi siirtää koneiden jäähdytyksen hukkalämpö lämmitykseen.

3. Tuotannossa lämmitetään uunia ostoenergialla ja kaikki hukkalämpö puhalletaan taivaalle. Ratkaisu: otetaan poistoilmasta energia talteen ja esilämmitetään sillä uunia tai muuta prosessia ja säästetään huomattavasti energiaa. Hukkalämmöstä voidaan jopa tehdä osittain sähköä.

Tapaus Mäntsälä

Digitalisaation kääntöpuoli on, että tarvitsemme jatkuvasti lisää ja suurempia datakeskuksia. Datakeskukset tuovat Suomeenkin työpaikkoja ja investointeja, mutta ne ovat myös energiasyöppöjä. Aikaisemmin ollaan oltu tyytyväisiä, kun lämmöstä on päästy edullisesti eroon puhaltamalla se vesistöön tai ilmaan. Energian kierrätysratkaisulla voidaan tuotettu lämpö ottaa talteen ja käyttää hyödyksi.

Tämä on huomattu myös Mäntsälässä: Yandexin datakeskuksen jäähdytysilmasta otetaan lämpö talteen ja käytetään mäntsäläläisten omakotiasujien kaukolämmöksi. Calefa Oy:n toimittama toteutus tulee lämmittämään 5000 kotia Mäntsälässä ja vuosittain säästetyn energian määrä vastaa noin 5 miljoonaa saunomiskertaa.

yandex.png

 

 

Tämä artikkeli on julkaistu sivustolla http://mahdoton.fi/2015/02/uudelleenkaytetty-energia-on-uusi-uusiutuva/

 


Kirjoittanut Tommi Rantala 11.2.2015

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."

Calefa muuttaa teollisuuden energian hiilineutraaliksi

Kaikki energia minkä teollisuus ostaa, muuttuu hukkalämmöksi. Yleensä hukkalämmöstä yritetään päästä mahdollisimman helposti ja…

Vaikka on jo hyvä, voi silti parantaa

Sinituote Oy näyttää maailmalle esimerkkiä ekologisesta muovituotannosta. Nyt sinivalkoinen perheyritys alkaa uusiokäyttää…

Lahti Aquan kiinteistöt lämpiämään jäteveden hukkalämmöllä

"Kun tällainen lämpömäärä on hyödynnettävissä, niin otetaan siitä hyöty talteen", sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni…

Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja Calefan lämpöpumpuilla

Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Energiainnovaatioiden Kasvupolun voittajaksi on valittu Calefa Oy

Calefa Oy on voittanut Kasvu Openin Energiainnovaatioiden kasvupolun. Kasvu Open on vuodesta 2011 järjestetty Suomen suurin…

Turun Uusiolämpöseminaari 16.5.2019 - tunnelmia ja seminaaritallenne

Calefa perustettiin vuonna 2013 vain ja ainoastaan hukkalämpöjen kannattavaa hyödyntämistä varten. Vielä tuolloin tällaisia…

Calefa on valittu Kiertotalouden kiinnostavimpien joukkoon kaikkien aikojen tiukimmilla kriteereillä

Sitra on koonnut listaa Suomen inspiroivimmista kiertotalouden yritysesimerkeistä vuodesta 2016 lähtien. Kiertotalouden…

Tässä työkalu hiilineutraalisuuteen

Kuumalämpöpumppu tuottaa tulikuumaa myös haaleista lämpötiloista.