Polttamisesta energiantuotannossa voidaan alkaa luopumaan.
6cc96e9c 3ee6 4d97 bcb9 3f39d4154189
Ei melusaastetta, ei pienhiukkaspäästöjä. Tämän lämpölaitoksen voi huoletta sijoittaa vaikka kaupungin keskelle.

– Kyllä, lämpöenergia voidaan tuottaa ilman polttamista ja kyllä, se voidaan tehdä samalla edullisesti, sanoo Calefa Oy:n toimitusjohtaja Petri Vuori.

Suomalainen insinööritaidonnäyte AmbiHeat®-lämpöpumppulaitos tuottaa hyvällä hyötysuhteella erittäin korkeita, jopa kaukolämpöverkkoon soveltuvia lämpötiloja matalistakin lämmönlähteistä. Lämpöpumppulaitos perustuu maailman johtavaan lämpöpumpputeknologiaan.

Nimensä AmbiHeat® on saanut siitä, miten se mukautuu jokaiseen ympäristöön hyödyntäen paikallisia saatavilla olevia lämmönlähteitä. Ajatus on, että lämpö tuotetaan paikallisesti siellä missä sitä tarvitaan. Lämmöntuotannossa voidaan hyödyntää ulkoilmaa, vesistön lämpöä, maalämpöä, aurinkoa ja teollisuuden hukkalämpöä. 

Suomalaisten insinöörien vastaus maailman pelastamiseksi

Kokonaan Suomessa tehdasvalmistetut ja testatut Calefa AmbiHeat®-lämpöpumppulaitokset toimitetaan valmiina kokonaisratkaisuna. Lämpölaitoksia on kahdeksaa eri kokoa, 360 kW aina 10 MW asti.

Modulaariset lämpöpumppulaitokset soveltuvat niin energiayhtiöille, teollisuudelle kuin isoille kiinteistöille. Myös erilaisissa ympäristöissä laitoksen modulaarisuus on etu. Suur-Savon Sähkö tuottaa Puumalassa kaukolämmön AmbiHeatilla ilman ja auringon energiasta. Orionin Turun tehtaalla aletaan hyödyntämään tuotannon hukkalämpöjä ja ulkoilman energiaa neljän hehtaarin tehdaskiinteistöjen lämmittämisessä.

– Ympäristön ei tarvitse mukautua lämmöntuotantoon, vaan lämmöntuotanto mukautuu ympäristöön. Lämmöntuotannon ohessa voidaan tuottaa jäähdytys kaukokylmäverkkoon tai teollisuudelle, Petri Vuori kertoo.

Myös energian varastointi on mahdollinen. AmbiHeat® on suunniteltu Suomen olosuhteisiin.

– Tämä on myös vientituote. Kun ulkoilmaa hyödyntävän lämpöpumppujärjestelmän saa Suomen olosuhteissa kannattavaksi, soveltuu se kaikkialle muuallekin, missä lämmöntuotantoa tarvitaan.