Favoritilla satsataan energiatehokkuuteen ja työolosuhteisiin

Favorit Tuoteen toimitusjohtaja Kaj Paavola
Vastuuta niin työntekijöistä kuin ympäristöstäkin. Favorit Tuotteen toimitusjohtaja Kaj Paavola.
  • Lämpöpumppujärjestelmä hyödyntää muovituotannon ylijäämälämmöt Favorit Tuotteen kiinteistöjen lämmityksessä sekä kasvualustojen kuivausprosessissa
  • Järjestelmä jäähdyttää tuotantotilat noin 20-asteisiksi ympäri vuoden
  • Tuotannollisena etuna on nopeampi tuotantosykli sekä tehostusta tasalaatuisuuteen, kun tavoitelämpötiloissa pysytään ympäri vuoden
  • Järjestelmän myötä tehtaan ostoenergiantarve ja ympäristöjalanjälki ovat pienentyneet pysyvästi

Ulkolämpötilamittari näyttää kesäkuumalla 35 astetta auringon paahtaessa taivaan täydeltä. Etenkin tällaisina päivinä muovitehtailla painiskellaan tuotantotiloissa korkealle nousevien sisälämpötilojen kanssa. Ongelma on ollut tuttu myös Biolan-kompostoreistaan tunnetun Favorit Tuotteen tehtaalla Eurassa.

Rotaatiovalu-uunien sisällä lämpötila on parhaimmillaan 250 astetta. Hyvästä eristyksestä huolimatta osa tuosta lämmöstä hohkaa väkisinkin ulos tuotantotilaan.

Tästä syystä johtuen monella muovitehtaalla työskennellään myös talvisaikaan hellekeleihin sopivassa vaatetuksessa, shortsit jalassa. Tavanomainen jäähdytys ei riitä pitämään sisäilmaa miellyttävänä, ei varsinkaan kesähelteillä. Ongelma on muovialalla yleinen.

Sopivat työskentelykelit ympäri vuoden

Vaikka Favoritin tuotantohallin ulkopuolella tulisikin helle-ennätyksiä, hallissa tilanne on toinen. Sisälle astuessa voi tuntea saapuvansa kuin raikkaaseen keitaaseen. Kuinka sisäilma voikin olla näin hyvä, vaikka tuotanto käy täydellä teholla?

”Samaan ovat kiinnittäneet huomiota työntekijöiden lisäksi myös vierailijat, että onpas täällä mukavan vilpoisaa”, vastaa Favoritin toimitusjohtaja Kaj Paavola.

Calefan kokonaistoimittama hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmä on otettu heinäkuussa käyttöön ja siihen sisältyy jäähdytys, joka toimii myös vaativimmissakin olosuhteissa.

”Ehdittiin juuri ennen käyttöönottoa saada pientä muistutusta, millaista se olisi ilman tätä järjestelmää”, toimitusjohtaja sanoo, sillä kesän hellejakso ehti alkaa viikkoa aikaisemmin.

Loppukesän kokemusten perusteella sisälämpötila on pysynyt miellyttävän viileänä tuotannon volyymistä ja ulkolämpötilasta riippumatta. Järjestelmän tuoma energiatehokkuus ja säästö talven pakkaskeleillä on vielä testaamatta, mutta laskelmien mukaan säästöä niin euroissa kuin hiilidioksidipäästöissäkin on odotettavissa. 

Koska työntekijät ovat sen arvoisia

Kuuma ilma imetään katonrajasta, josta se ohjataan lämpöpumpulla jalostettuna kiinteistön lämmitykseen tai muuhun hyötykäyttöön.

Favoritin tapauksessa suurin hyötykäyttö on samaan ryhmään kuuluvan Biolan Oy:n käyttämän rahkasammaleen kuivaus. Favoritin tuottama hukkalämpö kuivattaa nyt suomalaisesta rahkasammaleesta jalostettavia ja maailmalle vietäviä erikoistuotteita.  

Samalla työpisteille puhalletaan viileää korvausilmaa erillisten jäähdytysyksiköiden avulla.   Myös hallin ilmanvaihtojärjestelmän tuloilmaa jäähdytetään tarvittaessa.

”Favoritin tärkeä tehtävä on koko ajan kehittää toimintaa ja parantaa osaltaan Biolan-groupin kilpailukykyä. Tämä on hyvä esimerkki sellaisesta investoinnista. Tämä ei ole missään tapauksessa puhtaasti bisnesinvestointi, vaan osaltaan tähtää siihen, että porukalla on hyvä tehdä töitä ja parhaat tekijät viihtyvät meillä jatkossakin”, Favoritin toimitusjohtaja Kaj Paavola sanoo.

Työntekijöistä huolehtiminen on hyvän työpaikan merkki.

”Meillä on todella hyvä työnantaja ja omistaja, joka kantaa vastuuta niin ympäristöstä kuin työntekijöistäänkin. Työhyvinvointiin panostaminen on Favoritilla itsenstäänselvyys”.

Nopeammat syklit, tasalaatuisuus ja ympäristönäkökulma

Järjestelmässä on toki myös tuotannollinen näkökulma. Sillä pyritään lyhentämään tuotannon sykliaikoja ja varmistamaan tuotteiden laatua. Myös ympäristön kannalta panostus on merkittävä.

”Meille oli heti lähtökohtaisesti selvää, että kun lähdetään tällaista järjestelmää tekemään, siitä tehdään samalla sellainen, että se myös pienentää meidän ympäristöjalanjälkeä”, toimitusjohtaja Kaj Paavola päättää.

Lämpöpumppujärjestelmän myötä tuotantotiloissa on nyt kauttaaltaan miellyttävä 21 asteen työskentelylämpötila.
Lämpöpumppujärjestelmän myötä tuotantotiloissa on nyt kauttaaltaan miellyttävä 21 asteen työskentelylämpötila.
Favoritin toimitusjohtaja Kaj Paavola ja Calefan projektipäällikkö Joonas Palmi tarkastelelevat lämpöpumppujärjestelmän automaatiota.
Favoritin toimitusjohtaja Kaj Paavola ja Calefan projektipäällikkö Joonas Palmi tarkastelelevat lämpöpumppujärjestelmän automaatiota.