Jätevedenpuhdistamon haaleat hukkalämmöt hyötykäyttöön

Hiilineutraali lämpöpumppujärjestelmä syrjäyttää fossiiliset polttoaineet.

bc15811a-7925-4517-8d12-c18002f123ba-w_960.jpg

Mussalon jätevedenpuhdistamon 1200 m2 kiinteistöt lämpiävät jatkossa jäteveden hukkalämmöllä.

Kymen Vesi Oy alkaa hyödyntää puhdistetussa jätevedessä olevaa 8-asteista hukkalämpöä Kotkassa. Mussalon jätevedenpuhdistamolla lämpöpumppujärjestelmä korvaa fossiilisten polttoaineiden käytön. 

Calefa Oy toimittamassa kokonaisjärjestelmässä jätevedestä saatava matalalämpöinen hukkaenergia nostetaan lämpöpumpulla korkeampaan lämpötilatasoon ja  hyödynnetään kiinteistöjen ja käyttöveden lämmityksessä. Lämmitettäviä tiloja ovat laitoksen esikäsittely- ja verstasrakennus, toimisto sekä lietteenkuivaustorni. Lämmitettävää pinta-alaa on yli 1200 m2.

Hukkalämpöjen hyödyntämisen myötä maakaasun käytöstä voidaan luopua kokonaan. Jätevesilaitoksen lämmöntuotanto muuttuu tämän myötä hiilineutraaliksi. Lämpöä käytetään yli 1000 MWh vuodessa, joka vastaa 120 omakotitalon vuotuista lämmitystarvetta. CO2-päästövähenemä on 215 tonnia vuodessa.

Kunnat ja kaupungit kartoittavat mahdollisuuksia jatkuvasti

- Ympäristöystävällisyys on yksi toimintamme kulmakivistä. Arvojemme mukaisesti pyrimme tekemään arjessa vastuullisia ratkaisuja joka päivä, myös ympäristövastuullisia, Kymen Veden laitospäällikkö Emmi-Maria Ukko kertoo.

Uusiutuvien energiamuotojen käyttöä kartoitetaan jatkuvasti. Energiayhtiöltä ostettu sähkö on 100% vihreää ja vuonna 2019 Kymen Vesi hankki käyttöönsä mittavan aurinkosähköjärjestelmän. Jäteveden hukkalämmön hyödyntämisen tarkastelu oli luonnollinen seuraava askel.

- Saimme kuulla Calefan toimittamista kokonaisratkaisuista muilta vesihuoltoalan toimijoilta, mikä vakuutti heidän ammattitaidostaan.

Lämpöpumppujärjestelmä toimitetaan valmiina kokonaisuutena, suunnittelusta asennukseen, käyttöönottoon ja jälkiseurantaan asti.

- Kokonaistoimituksella on monta etua. Järjestelmän suunnittelu ja rakentaminen vaatii erikoisosaamista, säästää tilaajan aikaa sekä on laadukas sekä taloudellinen kokonaisratkaisu, Emmi-Maria Ukko näkee.

Lopullinen investointipäätös riippui saatavasta avustuksesta. Ympäristöministeriöltä on saatu hankkeelle energia-avustusta. 

Hukkalämmöt ja ympäristön energia kannattaa hyödyntää

Kunnat ja kaupungit hakevat jatkuvasti keinoja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Hukkalämmöt ja ympäristön energian ovat hyviä lämmönlähteitä, Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori mainitsee.

- Kymen Vesi näyttää toimillaan erinomaista esimerkkiä. Hukkalämpöjä hyödyntämällä CO2-päästöjä vähennetään varsin hyvällä pääomantuotolla.

Kymen Veden toimitusjohtaja Jani Väkevä kertoo asiakaslähtöisyyden, uudistumiskyvyn ja ympäristöä kunnioittavien ratkaisujen olevan toiminnan kulmakiviä.

- Vakaana ja pääomavaltaisena alana haluamme panostaa kestäviin ja kustannustehokkaisiin ratkaisuihin. Vastuullisuus on keskeinen arvomme ja tavoittelemmekin hiilineutraaliuutta suunnitelmallisesti vuosittaisilla tavoitteilla.

Mussalon puhdistamolla puhdistetaan jätevettä vuosittain noin 11 miljoonaa kuutiota. 

--

Kymen Vesi Oy on Kotkan, Pyhtään ja Kouvolan omistama alueellinen vesilaitos. 

Kirjoittanut Paula Harmaala 22.1.2021

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Lämpöpumppujärjestelmä tehostamaan voimalaitosta – "Tämä on meille merkittävä askel"

Lämpöpumppujärjestelmä jalostaa Iisalmessa voimalaitoksen aiemmin hyödyntämättömät hukkalämmöt kaukolämmöksi ja tuottaa kesällä…

Runosmäen asuinalue siirtyy edulliseen ja päästöttömään energiaan

Runosmäen Lämpö näyttää lämpöpumppuratkaisullaan mallia Suomelle ja koko maailmalle, miten hiilineutraaliin energiantuotantoon…

CO2-vapaa lämpölaitos on uusi normaali

- Kyllä, lämpöenergia voidaan tuottaa ilman polttamista ja kyllä, se voidaan tehdä samalla edullisesti, sanoo Calefa Oy:n…

Jätevedenpuhdistamon haaleat hukkalämmöt hyötykäyttöön

Kymen Vesi Oy alkaa hyödyntää puhdistetussa jätevedessä olevaa 8-asteista hukkalämpöä Kotkassa. Mussalon jätevedenpuhdistamolla…

Iso kuva kuntoon: Atria parantaa merkittävästi energiankäyttöä

Hukkalämpökartoitus vahvisti käsitystä mittavasta energian uusiokäyttöpotentiaalista. Ensimmäinen Calefan kanssa tehty toteutus…

Orion harppaa vastuullisuustavoitteisiin etuajassa

Orionin Turun tehdasalueen neljän hehtaarin kiinteistöt lämmittää CO2-vapaa lämpöpumppulaitos, joka hyödyntää tuotannon…

Hukkalämmön hyödyntämisjärjestelmä puolittaa Sinituotteen kaukolämpölaskun

Materiaalien kierrätys Sinituotteella jo osataan. Nyt on vuorossa energian kierrätys.

Liettualainen suurjuustola aloitti hukkalämpöjen uusiokäytön

Baltian alueen suurimpiin meijereihin lukeutuva liettualainen AB Rokiškio Sũris lämpenee jatkossa Calefan toimittamalla energian…

Kaukolämpöä ilmastoa jäähdyttäen

Polttamattomaan teknologiaan perustuva kaukolämmöntuotanto on kestävä ratkaisu, joka on jo tätä päivää.

Ministeri Kulmuni nosti kemianyhtiö Kiillon ja Calefan esimerkin aallonharjalle

”Te toteutatte täällä jo sitä, mitä monessa paikassa vasta suunnitellaan."