
Mäkelä Alu Oy vie alumiinipuristamisen energiatehokkuuden uudelle tasolle.
Alumiinin jalostuksesta syntyvät suuret hukkalämpömäärät voidaan hyödyntää jatkossa uusiokäytössä. Uuden energiatehokkaan hybridi-järjestelmän ansiosta Mäkelä Alulla saadaan selvää kilpailukyvyn parannusta ostoenergiaa vähentämällä sekä ympäristöystävällisyyttä hiilidioksidipäästöjä leikkaamalla.
Mäkelä Alu Oy on alumiiniprofiileita valmistava perheyritys pohjanmaalta, jolla on 80-vuotinen historia metalliteollisuudesta. Mäkelä Alu on keskittänyt toimintansa alumiiniprofiilien puristamiseen ja niiden pintakäsittelyyn. Viimeisin investointi Mäkelä Alulla on upouusi alumiinipuristuslinja, joka käynnistyi maaliskuun alkupuolella.
Mäkelä Alulla on kiinnitetty erityistä huomiota suuriin energiamääriin, jota alumiinin jalostus vaatii.
– Meillä on ollut tiedossa, että hukkalämpöä tulee suuret määrät ja meillä on myös visio siitä, että hukkalämmön voisi hyödyntää lähialueella, kertoo Mäkelä Alun hallituksen puheenjohtaja Petri Mäkelä.
Uudesta puristuslinjasta haluttiin tehdä mahdollisimman energiatehokas ja mahdollistaa myös hukkalämmön uusiokäyttö.
Petri Mäkelä otti kumppaniksi hollolalaisen Calefa Oy:n, joka toteuttaa hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmiä.
Calefan ammattilaiset tekivät tehtaalla ensin esiselvitykset, jossa selvitettiin jäähdytystarpeet sekä lämmön uusiokäyttökohteet. Lähtötietojen perustella tehtiin projektille suunnitelmat ja laskettiin tuotto-odotukset.
Calefa toteutti järjestelmän hybridi-moduulina, jossa yhdistyy kompressorijäähdytys, vapaajäähdytys sekä lämpöpumppu, joka mahdollistaa lämmön uusiokäytön.
Energiatehokas moduuliratkaisu on asennettu ulos, jolloin tehtaan sisältä ei tarvinnut varata tiloja jäähdytys- ja lämmitystekniikalle. Puristimen jäähdytyksestä voidaan hyödyntää 1MW lämpötehoa uusiokäyttöön ja samalla vähentää ostoenergian tarvetta ja alueen CO2-päästöjä.
Calefan tekninen päällikkö Markku Lampola on mielissään projektin toteutuksesta.
– Mäkelä Alun johdolla oli selvästi halu satsata energiatehokkuuteen ja lämmön uusiokäyttöön. Reipas ja erittäin hyvähenkinen projekti, jossa kaikilla oli suuri intressi saada energiatehokas lopputulos, Lampola jatkaa.
Mäkelä Alun projektipäällikkö Reijo Seppälä kehuu myös hyvin sujunutta projektia.
– Luottamus toteutukseen syntyi nopeasti, kun Calefan väellä oli selkeästi kokemusta ja näkemystä jäähdytyksestä ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Saimme visiollemme hyvän toteutuksen ja vielä aikataulussa, Seppälä kertoo.