Hybridijärjestelmä 1-vuotta, kurkistus kulisseihin

Kiillon ihmeidentekokone, energiaa huimasti säästävä hybridijärjestelmä täytti hiljattain vuoden.
Polymerointilaitos vesa juhannusvuori
Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori.

Hukkalämpöä, maalämpöä ja maakylmää hyödyntävä monitoimijärjestelmä on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Järjestelmä lämmittää koko 3,2 hehtaarin teollisuuskiinteistöt sekä käyttövedet. Samalla se on tuplannut tehtaan jäähdytystehon, minkä ansiosta tuotantokapasiteetti on kasvanut ja tuotantoprosessiin on saatu tasalaatuisuutta.

Energialaskussa järjestelmä säästää tehtaan kustannuksia pyöreästi 88 000 euroa joka vuosi. Samalla luonto säästyy yli 350 000 kilolta CO2-päästöjä.

Alku ja arki hybridijärjestelmän kanssa 

Millaista on ollut taival hybridijärjestelmän kanssa kulissien takana? Parhaiten kysymyksiin osaa vastata Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori, joka on jakanut arjen järjestelmän kanssa jo toimituksesta lähtien.

– Aikatauluissa pysyttiin ja prosessiin ei tullut mitään häiriötä rakennusaikana, Juhannusvuori summaa.

Sopimus allekirjoitettiin marraskuussa. Neljän kuukauden kuluttua, maaliskuun 23. päivä 2018 hybridijärjestelmä otettiin käyttöön.

Tuotantolaitokselle tuotanto on sen elinehto, niinpä katkokset eivät ole suotavia. Calefa pyrkii sopimaan järjestelmän liittämisen esimerkiksi lomien tai huoltokatkojen ajaksi. Näin toimittiin myös Kiillon kohdalla.

– Tuotantokatkos saatiin sovittua hyvissä ajoin ja joustavasti. Tuotantoa ei tarvinnut rajoittaa juuri lainkaan, Juhannusvuori toteaa.

Miten energiansäästöä on syntynyt?

Energiansäästön osalta tavoitetta ei ensimmäisen vuoden aikana täysin saavutettu, siitä jäätiin jälkeen noin 7 %. Syynä oli 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi talvi, mikä heijastui ennusteiden toteutumisessa. Lisäksi säästöihin on vaikuttanut parin kuukauden optimointijakso järjestelmän käyttöönoton yhteydessä, jolloin täyttä tehoa ei oltu vielä saavutettu.

Järjestelmä on toiminut hyvin alusta lähtien.

– Käyttökatkoja tai häiriöitä ei ole ollut laisinkaan. Kokonaisuutena on mennyt todella hienosti, Juhannusvuori vahvistaa.

Hybridijärjestelmä on pudottanut Lempäälän tehtaan energiankulutusta 14 %.

Polymerointilaitos kiilto www
Vuosi takana. Polymerointilaitokselta kerätään hukkalämmöt talteen ja lämmitetään niillä koko 3,2 hehtaarin tehdasalue.