Kartonkihylsytehtaan ja energiayhtiön ekosysteemi hyödyttää kaikkia osapuolia

Öljystä luopuminen laskee tehtaan energiakustannuksia ja parantaa samalla Loviisan energiantuotannon ympäristöystävällisyyttä.
Corex Loviisan Lämpö Maarit Simola Mikko Paajanen
Energian kuluttajasta tulee myös sen tuottaja ja samalla kaukolämpöverkon energiatehokkuus paranee. Corexin Suomen hylsyteollisuuden johtaja Maarit Simola ja Loviisan Lämmön toimitusjohtaja Mikko Paajanen.

Loviisassa Corex valmistaa kartonki­hylsyjä paperi- ja kartonkiteollisuuden käyttöön. Tehtaalla on käytetty poltto­öljyä 60-luvulta alkaen, sillä kenelläkään ei ole ollut aiemmin esittää kannattavaa vaihto­ehto­teknologiaa.

Loviisan Lämmön toimitusjohtaja Mikko Paajanen aloitti Corexin kanssa neuvottelut, löytyisikö öljyn korvaamiseen fiksua ratkaisua.

– Kun uusiutuva kaukolämpö öljyn korvaajana ei sellaisenaan heitä viehättänyt, piti keksiä lihaa luiden ympärille. Otin Calefan Antti Porkkaan yhteyttä, josko ratkaisu löytyisi energia­tehokkuuden parantamisesta. Yhdessä sparrailtiin ja syntyikin teknis­taloudellisesti paras ratkaisu, joka hyödyttää aivan kaikkia osapuolia.

Saman vahvistaa Corexin Suomen hylsy­teollisuuden johtaja Maarit Simola.

– Laskelmat olivat sen verran hyviä, että siitähän se kiinnostus heräsi. Lisäksi avaimet käteen -toimituksella on iso merkitys, niin me voimme keskittyä omaan ydin­tekemiseemme järjestelmän ylläpidon sijaan.

Edullisempaa energiaa tehtaalle ja kaukolämpöverkolle

Kyse ratkaisussa on eko­systeemistä, jossa Corexin lämmön­tarve tuotetaan kokonaan Calefan lämpöpumppu­järjestelmällä. Kolmasosa energiasta tuotetaan tehtaan kuivaus­prosessin hukka­lämmöistä ja 2/3 kauko­lämpö­verkon paluuvettä jäähdyttämällä.

Paitsi että tämän myötä Corex pääsee kokonaan raskaan öljyn käytöstä eroon, ratkaisu parantaa myös koko Loviisan kaukolämpöverkon energiatehokkuutta. Lämmityksen ohessa syntynyt jäähdytysenergia hyödynnetään Loviisan Lämmön lämpö­keskuksen savu­kaasu­pesurissa, jonka myötä koko laitoksen hyötysuhde paranee.

– Ekosysteemit energian tuottamisessa ovat tätä päivää. Lämpö­pumppujen integrointi kaukolämpö­järjestelmä­kokonaisuutta tehostamaan on hyvinkin kannattavaa ja oikeasti fiksua ympäristön kannalta, Antti Porkka sanoo.

– Kun jaksetaan miettiä ja ottaa kaikki puolet huomioon, löytyy aina hyvä ratkaisu. Tämä ei olisi onnistunut yksinään keneltäkään meiltä kolmelta. Monesti lämpö­pumput ja kauko­lämpö laitetaan vastakkain, että se on joko tai. Tässäkin tapauksessa asiakkaan kannalta paras ratkaisu löytyi yhdistämällä ne molemmat samaan järjestelmään. Corexille tämä on kustannusten kuin lämmitys­järjestelmän toiminta­varmuuden kannalta kaikista paras ratkaisu, Mikko Paajanen lisää.