Retrofit

Maalaamon hukkalämmön hyödyntäminen ja tuotannon parantaminen

MSK Plastin tehtaalla Kauhavan Ylihärmässä valmistetaan Volvon, Valtran ja monen muun tunnetun valmistajan muoviosia.

Energian uusiokäyttöjärjestelmän hankinta tuli MSK Plastille ajankohtaiseksi, kun voimakkaasti kasvaneen kysynnän myötä tilaukseen tuli uusi maalauslinja. Jo ennestään runsaasti energiaa kuluttavan maalaamon energiankäyttöä haluttiin tehostaa kokonaisvaltaisesti.

Alkuvuodesta 2019 valmistunut järjestelmä kerää hukkalämmöt hyötykäyttöön vanhan ja uuden maalauslinjaston useasta eri poistoilmakanavasta.

Säästetyllä energialla voisi lämmittää 410 omakotitaloa ympäri vuoden. Samalla tehtaan hiilidioksidipäästöt putosivat 833 000 kiloa vuodessa.

Kun prosesseista tuleva lämpö kerätään talteen, myös tuotantotila pysyy optimaalisena ja miellyttävänä työskennellä.

Kosteudenpoisto parantaa tuotantoa

Uusiokäyttöjärjestelmään kuuluu osana myös tuotannon parantaminen.

MSK Plastin maalaamoa oli sateisina vuodenaikoina vaivannut ajoittain liian korkealle nouseva ilmankosteus. Tästä oli aiheutunut läpimenoaikoihin hidastusta ja tuotantoon hävikkiä.

Ongelma ratkaistiin lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävällä kosteudenpoistolla. Ratkaisulla on suuri merkitys läpimenoajalle, kun tuote saadaan kerralla valmiiksi.

Maalaamon kosteudenpoisto on energian uusiokäyttöjärjestelmän mukana tuleva lisäarvo, joka tuo lisäsäästöjä niin ympäristölle kuin tehtaan kustannuksiin.

Yhtiön merkittävimmäksi yksittäiseksi toimenpiteeksi on noussut joulukuussa 2018 käyttöönotettu maalaamon hukkalämpöjen uusiokäyttö. Kaikista maalaamon poistoilmakanavista kerätään hukkalämmöt talteen, ja tuo lämpö hyödynnetään jalostettuna uudelleen sekä tuotannossa että kiinteistön lämmitystarpeissa.

Kyllähän se innostaa, kun saadaan näin hyviä energiansäästölukuja.

Järjestelmällä on suuri merkitys myös maalaamon läpimenoajalle. Kun tuote saadaan kerralla valmiiksi, saadaan useampi osa maailmalle.

Suvi Paavola
Laatuinsinööri, MSK Plast

Tunnistettiin jo heti alussa, että hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmässä on iso säästöpotentiaali. Tähän kannatti ehdottomasti lähteä mukaan.

Teemu Ritala
Tuotantopäällikkö, MSK Plast

Retrofit, Teollisuus, Muoviala
Volvon, Valtran ja monen muun maailmanmerkin muoviosia valmistetaan ympäristöystävällisesti Kauhavan Ylihärmässä. Ympäristöystävällisyys on ollut MSK Plast Oy:lle kilpailuvaltti, joka on vienyt eteläpohjalaisen perheyrityksen voimakkaan kasvun tielle.