Retrofit

Solumuovikoneiden hukkalämmön hyödyntäminen

Arteknon Luopioisten tehtaalla valmistetaan erityisesti EPS-solumuovituotteita. Valmistusprosessia lämmitetään ja jäähdytetään vuorotellen, joten se on melkoinen energiasyöppö.

Artekno Oy halusi tehostaa valmistusprosessinsa energiakäyttöä ja vähentää ostoenergian tarvetta.

Toteutimme Arteknon Luopioisten tehtaalle ensin energiakäytön esiselvityksen. Esiselvitysten pohjalta räätälöimme kokonaisjärjestelmän, jossa EPS-koneiden jäähdytysvesien hukkalämmöt otetaan uusiokäyttöön.

Saadulla hukkalämmöllä lämmitetään tehtaan lämmitysvesiverkostoa ja näin vähennetään nestekaasun tarvetta. Kaasunkulutusta tehdaskiinteistön lämmityskattiloilla on saatu vähennettyä jopa 65%. Kaasukattilaa tarvitaan käytännössä enää vain öisin ja viikonloppuisin, kun tuotannosta ei saada hukkalämpöä. Saadulla hukkalämpömäärällä pystyisi lämmittämään 150 omakotitaloa ympärivuotisesti. Samalla tehtaan CO2-päästöt vähenevät yli 300 tonnia vuodessa.

Lisäksi tuotannon jäähdytysjärjestelmä jaettiin kahteen erilliseen jäähdytyspiiriin. Jäähdytettyä vettä jaetaan kahdella eri lämpötilatasolla ja näin saatiin tuotantoa tehostettua. Jäähdytysjärjestelmän muutoksilla saatiin myös tuotantolaitteiden käyttöikää paremmaksi. Alipainepumput kestävät huomattavasti paremmin, kun niille saadaan viileämpää vettä.

Lämmitysteho 700kW.

Investoinnin takaisinmaksuaika on noin 3,8 vuotta.