Retrofit

Tehtaan hukkalämmön hyödyntäminen

Alumiinijalostuksen hukkalämmöllä lämmitetään kiinteistöjä.

Purso Oy on suomalainen alumiinia jalostava perheyritys, jolla on tehtaat Siurossa ja Ikaalisissa. Alumiinin jalostuksessa tarvitaan paljon energiaa ja niinpä siitä syntyy myös hukkalämpöä, mikä hyödynnettynä on varsin rahanarvoista.

Calefa Oy kävi kartoittamassa hukkalämmön hyödyntämismahdollisuudet molemmilla tehtailla. Siuron tehtaalla toteutettiin muutostyö, jossa hukkalämmöt napattiin hyötykäyttöön anodisointiprosessista. Nyt tällä energialla lämmitetään Purson omia kiinteistöjä. 

Purson Ikaalisten tehtaalla käynnistyi suurempi muutostyö syksyllä 2017, jonka myötä alumiinin jalostuksesta tulevat hukkalämmöt kierrätetään kiinteistöjen lämmitykseen. Hukkalämmöllä korvataan aikaisemmin polttoöljyllä tehtyä lämmitystä. Hukkalämmön hyödyntäminen vähentää merkittävästi tehtaan CO2-päästöjä ja ostoenergian tarvetta. Samalla kun luonto kiittää, säästää tehdas merkittäviä summia rahaa joka vuosi.

Pienen kylän väkimäärän verran pudotusta vedenkulutukseen

Ikaalisten tehtaalla valetaan alumiinikankea, josta puristetaan erilaisia kappaleita. Valun jälkeen alumiini pitää jäähdyttää, mikä on aiemmin tehty kylmällä vesijohtovedellä. Prosessi on kuluttanut erittäin suuria määriä raakavettä.

Calefa uusii myös tuotannon jäähdytysprosessin, jolloin jäähdytysvettä ei tarvita enää kunnallisverkosta. Vedenkulutus laskee arviolta 70 000 kuutiota vuodessa, mikä vastaa kokonaisen 1400 ihmisen vuotuista vedenkulutusta.