Calefassa kasvutahti on kova ja projektikanta erittäin vahva. Henkilöstöpuolta tullaan vahvistamaan. Uusimpana remmiin on astunut energiatekniikan diplomi-insinööri Henri Vaaherma. Tässä Henrin mietteet tuoreeltaan.
Uusi calefalainen esittelyssä Henri Vaaherma

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Henri Vaaherma ja tulin Calefalle biokaasun tuotannon parista. Työ oli monipuolista ja sisälsi esimerkiksi laitoksen operointia, käyttöönottoja, tuotannon- ja työvuorojen suunnittelua. Samalla pyrin kehittämään laitoksen toimintaa oman osaamisen kautta. Biokaasun tuotannon lisäksi olen pyörähtänyt paikallisen energiayhtiön palveluksessa teknisenä harjoittelijana.

Koulutuksesi?

Olen energiatekniikan diplomi-insinööri Lappeenrannan-Lahden teknisestä yliopistosta (LUT). Syventyminen oli energiatehokkuuteen. Valmistuin toukokuussa 2021. Halusin saada koulusta kaiken irti, joten otin opintovapaata maisteriopintoihin. Yliopistossa meni kaksi vuotta kuten oli tavoitekin, se oli aika kunnianhimoinen aika. Toisaalta työmäärä olisi ollut sama, jos olisin suorittanut sen kolmessa vuodessa.  

Aikaisempi tutkintoni oli energiatekniikan insinööri, jonka suoritin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK). Ne olivat tiukat neljä vuotta, koska kyseessä oli monimuotototeutus eli töitä ja koulua tehtiin samanaikaisesti. Homma kuitenkin saatiin pakettiin 4,5 vuodessa. Reilu vuosi valmistumisen jälkeen halusin oppia lisää ja jatkoin maisteriopintoihin LUTtiin.

Miten päädyit alalle?

Aloitin jo lukioaikoina työskennellä laitosmiehen hommissa prosessilaitoksessa. Laitosympäristössä työskentely tuntui mieluiselta ja koin energiatekniikan yhdistävän monipuolisesti matematiikkaa, fysiikkaa, prosesseja ja laitteita. Olen saanut opintoihin paljon apua työkokemuksestani, sillä olen osallistunut monipuolisesti erilaisiin tehtäviin. Esimerkiksi valvomotyöskentely on antanut hyvän ymmärryksen automaatiosta ja ohjauksesta, kun taas kenttätyöskentelyn kautta olen tutustunut mekaaniseen puoleen. Aikaisempi työkokemus on aika iso etu tässä työssä. Ei tarvitse kuvitella kaikkea.

Mitä olit kuullut Calefasta? 

Tuttavani oli ollut joskus yhteydessä Calefaan ja mainosti paikkaa. Hänelle oli jäänyt mielikuva firman yrittäjyysmäisyydestä ja uskalluksesta ajatella asioita eri tavalla.

Mikä Calefassa alkoi kiinnostaa?  

Just se, ettei tämä ole perinteinen konsulttifirma vaan on konsultti-suunnittelu-projektifirma, jossa pääsee konkreettisesti näkemään työnsä jäljen. Calefan toteutukset sisältävät suunnittelun, rakennusvaiheen, käyttöönoton ja jälkiseurannan. Näin ollen työ on paljon muutakin kuin pelkkää paperin pyörittelyä. Mielestäni Calefan konsepti on toimiva ja se on asiakkaille helppoa, kun kaiken saa samasta osoitteesta. Minulla on vahva usko siihen, että kiinnostus hukkalämmön hyödyntämisestä kasvaa tulevaisuudessa. 

Mitä teet Calefalla? 

Olen energia-asiantuntija suunnittelutiimissä. Olen myynnin tukena asiakaskohteissa, teen esisuunnitelmia, mittauksia, mitoituksia, teknistä piirtämistä, raportointia ja paljon muuta. Toisin sanoen olen mukana projektissa aika lailla koko ajan, mutta pääpainoni on suunnittelussa. 

Millaisen merkityksen näet Calefan toiminnalla?

Calefan toteutukset parantavat prosessien ja laitosten energiatehokkuutta, kun primäärienergian käyttö vähenee hukkalämmön hyödyntämisen avulla. Lämpöpumppujen lämmönlähteenä voidaan hyödyntää jopa ulkoilmaa. Mielestäni Calefan ratkaisut ovat yksi potentiaalisimmista vaihtoehdoista tuottaa puhtaampaa jäähdytys- ja lämmitysenergiaa.

Millainen on Calefa työpaikkana? 

Calefalla on hyviä tyyppejä ja auttamisen kulttuuri on nähtävissä päivittäisessä työssä. Työilmapiirillä on suuri merkitys ja se vaikuttaa paljon omaan tekemiseen. Kun työskentelee kahdeksan tuntia päivässä, niin aina vain parempi, kun ihmisten kanssa tulee toimeen. Tämä on Calefalla kunnossa. Pelasin nuorempana futista ja ymmärrän, että hyvä yhteishenki on tärkeää. Kysyinkin jo työhaastattelussa, mikä on ollut henkilöstön vaihtuvuus, sillä se kuvastaa hyvin työntekijöiden viihtyvyyttä. Selvisi, että hyvin on pysynyt ydinporukka kasassa ja vaihtuvuus on ollut vähäistä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aika kuluu pitkälti urheilun parissa, sillä se on elämäntapa ja hyvää vastapainoa työlle. Siinä näkee oman kehittymisen ja saa ajatukset muualle. Tykkään niin yksilöharrastuksista kuin joukkuelajeista. Harrastan monipuolisesti maastopyöräilyä, perhokalastusta, jääkiekkoa ja hiihtoa. Perhokalastelua olen harrastanut pari vuotta, sitä ennen uistelin paljon Vesijärvellä. Parissa kesässä on alkanut heittokin kulkemaan.